Umiejętności: współpraca i komunikacja, kultywowanie tradycji, kształtowanie samodzielności, pobudzanie zmysłów, motoryka mała i duża, kształtowanie znajomości zasad bezpieczeństwa, kształtowanie wyobraźni, pobudzające i kształtujące inwencję twórczą, kreatywność, poczucie estetyki
Potrzebne będą:
Na ciasto:
- 10 dag margaryny
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- mały słoiczek miodu
- przyprawa do piernika
- łyżka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki cukru
Do dekoracji:
- kolorowe landrynki
Na lukier:
- 2 białka
- 250 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny, dokładnie mieszamy.
Wykonanie:
Ze składników zagniatamy ciasto, wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie drobno kruszymy landrynki.
Wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm, wykrawamy różne kształty z użyciem foremek, robimy otwory nożykiem, kieliszkiem lub zakrętką. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 5 minut w temp. Ok. 175⁰C. Następnie do otworków wsypujemy pokruszone landrynki, tak, aby dokładnie zapełnić całą szczelinę, pieczemy jeszcze ok. 5-10 minut. Po wystudzeniu możemy ozdobić lukrem. Kiedy pierniczki zmiękną ( po kilku dniach) nawlekamy na nie nitkę i wieszamy na choince.
Teraz możecie przyozdobić tymi piernikami świątecznymi Waszą choinkę. Tylko uwaga - z pewnością znajdą się łakomczuchy, które będą chciały je zjeść!