I myślę, że właśnie tą odpowiedzią moja koleżanka trafiła w samo sedno. Wiele osób, kiedy dowiaduje się, że prowadzę bloga o zdrowym odżywianiu dla dzieci wzrusza ramionami i kwituje to stwierdzeniem, że ich Zuzia/Maks czy Zosia nigdy nie zje np. gotowanego brokuła.
Zgadzam się: nie zje, jeśli wcześniej było karmione parówkami, czekoladą i danonkami, a warzywa dostarczano mu wyłącznie w postaci papek ze słoiczków. Tymczasem zdrowe nawyki żywieniowe należy kształtować już u malutkich dzieci. Dajmy dziecku wybór: jeśli nie marchewka, to może seler? A jeśli seler też nie, to może maluchowi posmakują właśnie brokuły?
I jeszcze jedno. Drogie mamy: nie przekonacie dziecka, że warzywa są super, jeśli same ich nie jecie. Dajcie przykład! Z korzyścią dla zdrowia wszystkich domowników.
Przepis na makaron z brokułami i mozzarellą
Składniki:
- makaron razowy
- średni brokuł
- kula mozzarelli
- filiżanka zielonego groszku
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, brokuła gotujemy na parze, groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż zmięknie (ok. 10 minut).
- Na makaronie układamy różyczki brokuła, pokrojoną w plasterki mozzarellę oraz groszek.
- Wersję dla dorosłych można wzbogacić o sos: czosnek drobno siekamy i mieszamy z oliwą lub jogurtem, polewamy danie.
Makaron z brokułami i mozzarellą gotowy - smacznego!