Zdrowy maluch

Mięso – ważny element diety niemowląt i małych dzieci

Ważnym momentem podczas rozszerzania diety niemowlaka jest wprowadzenie do jego menu pierwszych dań z mięsem. Mięso w diecie niemowlaka jest jednym z najważniejszych źródeł żelaza – składnika niezbędnego do prawidłowego wzrostu i zdrowego rozwoju malucha. Dowiedz się, jakie rodzaje mięsa powinny znaleźć się w diecie dziecka i kiedy przychodzi czas na pierwsze mięso dla niemowlaka.

Zapotrzebowanie na żelazo u dzieci

Zapotrzebowanie na żelazo u dzieci zmienia się wraz z wiekiem. Najmłodsze niemowlęta, od urodzenia do 6. miesiąca życia, czerpią żelazo nie tylko z pożywienia (mleka mamy lub modyfikowanego) – mają też rezerwy żelaza zgromadzone w życiu płodowym. Te rezerwy wyczerpują się około 4.-6. miesiąca życia.

Brak „zapasów” żelaza w organizmie oznacza, że niemowlę musi zacząć czerpać je z pożywienia w znacznie większej ilości niż dotychczas. To dlatego zapotrzebowanie na żelazo u starszych niemowląt gwałtownie rośnie – w wieku 6-12 miesięcy wynosi ono aż 11 mg dziennie. Niestety, samo mleko mamy nie wystarczy do pokrycia zapotrzebowania dziecka – choć pokarm kobiecy zawiera bardzo dobrze przyswajalne żelazo, to jednak jest go bardzo mało. Z tego względu, zgodnie ze schematem rozszerzania diety, wszystkie niemowlęta około 6. miesiąca życia powinny już otrzymywać posiłki stałe składające się m.in. z produktów bogatych w żelazo, w tym z mięsa.

Po ukończeniu 1. roku życia zapotrzebowanie dziecka na żelazo nieznacznie spada – pomiędzy 1. a 3. urodzinami wynosi 7 mg na dobę. Nadal jednak rodzice powinni dbać o to, by jadłospis rocznego dziecka zawierał odpowiednią ilość pokarmów bogatych w żelazo: mięsa, jaj, ciemnozielonych warzyw oraz produktów zbożowych wzbogacanych w żelazo. Zbyt mała ilość tego ważnego składnika prowadzi do niedoborów, które są groźne dla zdrowia maluszka.

Niedobór żelaza u dziecka może skutkować m.in.:

  • nieprawidłowym rozwojem funkcji poznawczych,
  • osłabieniem odporności,
  • zaburzeniami koncentracji,
  • anemią,
  • obniżeniem sprawności fizycznej.

Jak i kiedy wprowadzać mięso do diety niemowlaka?

Mięso oraz inne produkty zawierające żelazo należy wprowadzić do diety dziecka w 6. miesiącu życia. Konsystencja i objętość mięsnych dań powinna być dopasowana do wieku i możliwości maluszka. W 6. miesiącu dania dla dzieci, nie tylko te z dodatkiem mięsa, powinny mieć konsystencję gładkiej, dobrze zmiksowanej papki. Mogą być to np. zupki z warzywami, mięsem i produktami zbożowymi (opcjonalnie), przeciery warzywne z dodatkiem rozdrobnionego mięsa oraz typowe warzywno-mięsne dania dla niemowląt (domowe lub ze słoiczka). Około 7. miesiąca życia posiłki dla dziecka mogą już zawierać niewielkie grudki i cząstki zachęcające do nauki gryzienia, a w 8. miesiącu możesz zaproponować niemowlakowi kawałeczki miękkiego, ugotowanego mięsa do trzymania w rączce. Na tym etapie nauka samodzielnego jedzenia jest bardzo ważna – dania mięsne dla rocznego dziecka mogą mieć już dowolną konsystencję, a maluch może podejmować kolejne próby jedzenia łyżeczką lub widelcem.

>>Dowiedz się, jak i kiedy zacząć rozszerzanie diety niemowlaka.

Ile mięsa powinno znaleźć się w diecie niemowlaka? Początkowo zaleca się dodawanie do posiłku ok. 10 g mięsa i stopniowe zwiększanie tej ilości, by w okolicach 1. roku życia dziecko zjadało już ok. 20 g mięsa w posiłku. Roczny i starszy maluch może dostawać 30-35 g mięsa w posiłku, w zależności od jego apetytu i potrzeb. Takie mięsne dania warto podawać 2-3 razy w tygodniu. W pozostałe dni tygodnia mięso w posiłku powinno się zastąpić innymi produktami będącymi źródłami białka lub żelaza w diecie niemowlaka i dziecka, np. jajkami, rybami lub nasionami roślin strączkowych.

Pierwsze mięso dla niemowlaka – jakie będzie najlepsze?

Wybór rodzaju mięsa i momentu wprowadzenia jego poszczególnych gatunków do diety niemowlaka leży tak naprawdę w gestii rodziców – w zaleceniach nie znajdziemy jednej słusznej kolejności. Ważne jest natomiast, by mięso dla niemowlaka było świeże i chude – zbyt tłuste potrawy mogą niepotrzebnie obciążać delikatny i bardzo wrażliwy brzuszek dziecka. W praktyce, najczęściej jako pierwsze podaje się mięso drobiowe, np. z indyka czy kurczaka. Drób jest nie tylko lekkostrawny i delikatny, ale też stanowi bogate źródło białka. Następnie można zaproponować dziecku cielęcinę, mięso wołowe, jagnięce i z królika.

Wybierając mięso dla dziecka, rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na jego jakość i pochodzenie. Nie należy kupować go z nieznanego i niepewnego źródła oraz w miejscach, co do których mamy jakiekolwiek wątpliwości (np. w kwestii sposobu przechowywania mięsa, braku odpowiednich badań weterynaryjnych). Najlepszym wyborem jest mięso ekologiczne. Kupując ekologicznego indyka, kurczaka lub królika dla niemowlaka mamy pewność, że pochodzi on z hodowli, w których przestrzega się określonych zasad i norm dotyczących m.in. warunków, w jakich żyją zwierzęta oraz rodzaju pasz, którymi są karmione (pasze z gospodarstw ekologicznych, bez antybiotyków, surowców GMO, środków wspomagających wzrost).

Nie ulega wątpliwości, że żywność ekologiczna ma najwyższą jakość spośród wszystkich produktów spożywczych. Jeśli jednak nie możesz sobie pozwolić na zakup mięsa z chowu ekologicznego lub nie masz sprawdzonego punktu sprzedaży oferującego mięso bio, możesz też kupić je w zaufanym markecie lub sklepie mięsnym. Niezależnie od miejsca, w którym zrobisz zakupy, zawsze zwracaj uwagę na:

  • wygląd i zapach mięsa – świeże mięso ma żywy kolor i bardzo delikatny zapach,
  • datę ważności,
  • opakowanie – mięso pakowane próżniowo jest lepszym wyborem niż to na styropianowej tacce owinięte folią spożywczą.

Jak przyrządzać mięsne dania dla niemowląt i małych dzieci?

Skoro wiesz już, jakie mięso wybrać, to czas na przyrządzenie mięsnego posiłku. Przede wszystkim: mięso nie może być surowe! Przed ugotowaniem lub pieczeniem, należy zdjąć z niego skórę. Można je doprawić, ale należy zrezygnować z soli i mieszanek przyprawowych, które ją zawierają. Znacznie lepszym wyborem będą zioła (świeże lub suszone) oraz przyprawy bez soli, np. słodka papryka, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy. W przypadku dzieci po 1. roku życia mamy już nieco większą dowolność – do ich posiłków można dodać malutką szczyptę soli, o ile jest to konieczne. Jeśli dziecko chętnie zjada niesłone dania, nie doprawiaj ich – ilość soli w diecie powinno się maksymalnie ograniczyć.

Najlepszymi metodami przygotowania mięsa dla niemowlaka i małego dziecka są gotowanie (na parze lub tradycyjne), duszenie oraz pieczenie. Mięso powinno być ugotowane na miękko i wręcz rozpływać się w ustach. Tym, czego powinniśmy unikać jest smażenie. Tłuste, smażone mięso jest ciężkostrawne i nadmiernie obciąża niedojrzały układ pokarmowy dziecka. Co więcej, podczas smażenia wydzielają się substancje, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie i zdecydowanie nie powinny znaleźć się na talerzu niemowlaka.

Mięso dla maluszka rozpoczynającego rozszerzanie diety musi być zblendowane na papkę. Po kilku tygodniach jedzenia takiego puree, dziecko może już próbować dań z kawałeczkami mielonego lub siekanego mięsa. Maluchom w okolicach 8. miesiąca życia, które jedzą już samodzielnie rączką, można podawać mięso w większych kawałkach, np. w wąskich paskach lub w formie większych podłużnych pulpecików do samodzielnego jedzenia.

>>Poznaj rolę mięsa w diecie niemowląt i sprawdź, dlaczego nie może go zabraknąć w menu najmłodszych.

Mięsne słoiczki dla dzieci HiPP – wygoda i bezpieczeństwo

Prostszą i wygodniejszą alternatywą dla samodzielnego przyrządzania dań z mięsem dla dziecka są gotowe posiłki w słoiczkach. Jeśli szukasz dobrych słoiczków dla niemowlaka, możesz zaufać marce HiPP – rodzinnej firmie, która od ponad 50 lat zajmuje się produkcją żywności dla najmłodszych i jest obecnie największym na świecie przetwórcą surowców pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Do produkcji żywności dla dzieci HiPP wykorzystuje wyłącznie najwyższej jakości produkty, które są pełne smaku i nie zawierają żadnych niepożądanych substancji. Co więcej, każdy słoiczek opuszczający linię produkcyjną przechodzi przez ponad 260 szczegółowych kontroli, które dają pewność, że jego zawartość jest w pełni bezpieczna dla małych brzuszków.

Mięsne słoiczki dla niemowląt HiPP powstają z certyfikowanych, ekologicznych warzyw, mięsa BIO, ekologicznego mleka i jego przetworów oraz z najwyższej jakości zbóż. W bogatej ofercie marki znajdziesz dania dostosowane do potrzeb i możliwości rozwojowych dzieci w każdym wieku. Dla najmłodszych niemowląt polecamy m.in.:

  • Zupkę warzywną z indykiem BIO,
  • Barszczyk czerwony z delikatną wołowiną BIO,
  • Dynię z jabłkiem i indykiem BIO,
  • Młodą marchewkę z ryżem i cielęciną BIO.

Starsze maluchy mogą rozsmakować się w daniach z większymi kawałeczkami i grudkami, np.:

  • Kuskusie z warzywami i kurczakiem BIO,
  • Kluseczkach z pomidorami i cielęciną BIO,
  • Kaszy bulgur z warzywami, cieciorką i wołowiną BIO.

>>Poznaj wszystkie dania dla niemowląt HiPP i sprawdź, które z nich najbardziej posmakuje Twojemu dziecku!

 

 

 

Autor Ten artykuł jest materiałem sponsorowanym. Chociaż został przygotowany we współpracy z naszym zespołem redakcyjnym, zawarte w nim treści i opinie są wyłącznie autorstwem sponsora. Dzięki współpracy z partnerami biznesowymi możemy prowadzić ten portal i dostarczać Ci wartościowe treści. Wierzymy w przejrzystość i uczciwość wobec naszej społeczności, dlatego też zawsze starannie oznaczamy materiały sponsorowane.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję