Warto wiedzieć

Podwyższony cholesterol a dieta. Na co zwrócić uwagę?

Podwyższony poziom cholesterolu to prawdziwa plaga dzisiejszych czasów. Wpływ na to ma wiele czynników, m.in. zła dieta, niezdrowy tryb życia, brak ruchu i nadmierny stres. Wszystko to może doprowadzić nie tylko do wzrostu poziomu cholesterolu, ale również do bardzo niebezpiecznych zjawisk, będących jego następstwem. Żeby poradzić sobie z problemem, należy jak najszybciej wprowadzić do codziennego życia zdrowe nawyki. Jednym z nich jest odpowiednia dieta.

Cholesterol jest związkiem chemicznym, bez którego funkcjonowanie organizmu byłoby niemożliwe. Jest on obecny w tkankach i osoczu krwi. Sam w sobie nie jest szkodliwy – wprost przeciwnie. Cholesterol jest niezbędny do syntetyzowania witaminy D czy produkowania hormonów. W pewnych ilościach organizm wytwarza go samodzielnie, jednak to, co jemy, ma niebagatelny wpływ na poziom tej substancji. Problem pojawia się wtedy, gdy tzw. złego cholesterolu jest za dużo (tak, jest też dobry cholesterol HDL).

Zły cholesterol LDL w nadmiarze powoduje zwężenie świateł naczyń krwionośnych, co wpływa bezpośrednio na utrudnienie przepływu krwi przez nie. Zmniejsza się więc ilość krwi i tlenu, a co za tym idzie – rośnie ryzyko chorób układu krążenia.

Z kolei cholesterol HDL, zwanym dobrym, odpowiada za usuwanie nadmiaru cholesterolu całkowitego ze ścian naczyń. Dlatego też mówi się o nim jako jednej z najistotniejszych broni w walce z miażdżycą. Im więcej go jest, tym lepsza ochrona przed chorobami układu krążenia.

Zasady zdrowej diety

Co więc jeść, by utrzymywać poziom tych dwóch frakcji cholesterolu w ryzach? Jakie przyprawy i zioła na cholesterol wybierać? Oto kilka istotnych zasad zdrowej diety:

  • Ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego – masło, słonina i smalec to wrogowie naszego układu krążenia. Zamieńmy je na tłuszcze roślinne, które są bogate w sterole. Ich zadaniem jest częściowe zablokowanie wchłaniania cholesterolu w układzie pokarmowym.
  • Chude mięso i wędliny – zamiast tłustych, smażonych potraw mięsnych wybierajmy raczej te przygotowywane w piekarniku lub na parze. Kurczak, indyk i cielęcina doskonale sprawdzą się jako zamienniki wieprzowiny, wołowiny czy podrobów.
  • Ryby morskie – co najmniej dwa razy w tygodniu powinniśmy korzystać z dobrodziejstwa składników odżywczych obecnych w tłustych rybach morskich. Są one bogate w tłuszcze omega-3 niezbędne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji.
  • Warzywa i owoce – bez nich nie obejdzie się żaden zdrowy jadłospis. Warzywa i owoce powinniśmy dodawać do wszystkich posiłków, chrupać je w ramach przekąski, dusić, piec i jeść na surowo. Im więcej, tym lepiej!
  • Ograniczenie soli
  • Nawadnianie organizmu
  • Ograniczenie smażenia
  • Mniej żywności przetworzonej
  • Przyprawianie potraw odpowiednimi ziołami

W razie potrzeby można również sięgnąć po specjalne suplementy diety. Przygotowane na bazie najwyższej jakości składników zioła na cholesterol będą skutecznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu.  

 

Autor
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję