Zdrowy maluch

Kreatywne dania z wykorzystaniem blendera ręcznego – propozycje dla najmłodszych

Blendery ręczne są urządzeniami, przy użyciu których w kilka minut możemy przyrządzić zdrowe i smaczne dania. Wielu rodziców chętnie wykorzystuje je także do przygotowywania dań dla swoich pociech. Przemycenie dodatkowej porcji warzyw czy owoców jest bowiem w tym przypadku zdecydowanie łatwiejsze. Szukasz inspiracji na dania oraz przekąski dla najmłodszych z wykorzystaniem blendera ręcznego? Sprawdź nasze przepisy i zaskocz swoich domowników!

Blender ręczny – co można zrobić za jego pomocą?

Poznaj 4 przepisy, które warto znać:

 

Koktajl bananowo-kakaowy – na koncentrację

Zaczynamy od lekkiej przekąski, którą z powodzeniem możesz zaserwować swojej pociesze przed trudnym sprawdzianem czy szczególnie wyczerpującym dniem. Pożywny koktajl bananowo-kakaowy jest bowiem skarbnicą cennych składników odżywczych, takich jak magnez, potas czy miedź, które sprzyjają koncentracji i podnoszą odporność na zmęczenie. Do jego przygotowania świetnie sprawdzi się zarówno nowoczesny blender do koktajli, jak i tradycyjny blender uniwersalny. Aby przyrządzić taki napój, potrzebny będzie Ci jeden dojrzały banan, mleko (jeśli Twój kilkulatek jest uczulony na mleko krowie, zastąp je wersją kokosową lub migdałową), garść orzechów laskowych bądź włoskich oraz kakao – najlepiej w postaci surowej. Zmiksuj wszystkie składniki, dodając w razie potrzeby odrobinę miodu.

Błyskawiczne lody bananowo-chałwowe

A skoro już o bananach mowa… Równie ciekawym pomysłem na deser przygotowany przy użyciu blendera ręcznego mogą być wegańskie lody bananowe. Przygotuj 3 dobrze zmrożone banany. Wrzuć je do blendera, a następnie dodaj 3 kopiaste łyżki masła orzechowego lub tahini (będącej podstawą każdej chałwy) i szczyptę mielonego kardamonu. Blenduj na niewielkiej liczbie obrotów, aż do momentu, gdy lody osiągną odpowiednią aksamitność. Udekoruj garścią borówek i listkami mięty.

Łagodna zupa kukurydziana

W okresie jesienno-zimowym, gdy organizm potrzebuje większej porcji witamin, świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennej diety będą rozgrzewające zupy-krem. Meksykańska zupa kukurydziana to danie, które przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym nieco starszym. Do rondelka z rozgrzanym masłem wrzuć zawartość dwóch puszek z kukurydzą konserwową. Smaż ją na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie odgrzej litr bulionu warzywnego, dodając do niego kilka plasterków świeżego imbiru, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę chili, sok z limonki oraz 2 obrane ziemniaki. Po zagotowaniu bulionu wrzuć podsmażoną kukurydzę i gotuj całość przez około 25 minut. Odczekaj, aż zupa nieco ostygnie (albo zaopatrz się w blender do gorącej zupy, który bez trudu poradzi sobie z wysoką temperaturą), dodając do niego powoli szklankę śmietany 18%. Udekoruj listkami kolendry i, opcjonalnie, kilkoma chipsami z tortilli. 

Pasta dyniowa na kanapki

Ostatnią z naszych propozycji na kreatywne wykorzystanie blendera ręcznego jest pasta dyniowa. Jak ją przyrządzić? Obierz i pokrój na plasterki jedną dynię hokkaido, a następnie piecz ją w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Włóż ją do miseczki, dodając sól, pieprz, słodką paprykę oraz 2 łyżki oliwy. Jeśli chcesz, dopraw ją kilkoma listkami świeżego tymianku. Całość zmiksuj na gładką masę i… gotowe! Tak przygotowaną pastę wykorzystaj jako krem kanapkowy lub zdrowy dip do warzyw bądź słonych przekąsek.

Smacznego!

Autor
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję