A co najlepsze, przepisy z nią są bardzo łatwe – wystarczy stosować kilka prostych zasad, aby pozbyć się nielubianej przez dzieci goryczki i wymyślać propozycje na śniadanie, obiad i kolację. Tak, kasza jaglana jest niesamowicie uniwersalna, doskonale smakuje zarówno z malinami, jak i z cukinią i brokułem. Można ją podawać dzieciom w każdym wieku – niemalże od początku rozszerzania diety u niemowląt.
Jak przygotować kaszę jaglaną?
Sposób przygotowania jaglanki jest super łatwy. Przed wrzuceniem do garnka, odmierzoną ilość kaszy należy zalać wrzątkiem i chwilę poczekać, następnie zamieszać, odlać wodę i jeszcze chwilę płukać pod bieżącym strumieniem, np. na sitku. Wrzucić kaszę do garnka i zalać wodą w proporcji 1:3. Gotować pod przykryciem do wchłonięcia wody. W wersji śniadaniowej, zamiast wody można użyć np. mleka roślinnego. Warto dodać też odrobinę masła lub oleju, aby uniknąć sklejania się ziaren.
Zdrowe i pyszne propozycje z kaszą jaglaną
Naleśniki z kaszą jaglaną
300 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g mąki
250 ml mleka
50 ml wody
2 jajka
Szczypta soli
2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i odstawić na 20 minut. Smażyć, na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionym twarożkiem i owocami – świeżymi lub duszonymi. Aby było jeszcze zdrowiej i trochę słodziej do farszu można dorzucić np. suszone daktyle. To propozycja doskonała na śniadanie.
Burgery z kaszy jaglanej
2 szklanki kaszy jaglanej
2 marchewki
1 cebula
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki nasion dyni
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz
Oliwa do smażenia
Kaszę jaglaną ugotować, cebulkę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Obraną marchew utrzeć na drobnych oczkach. Zmieszać wszystko wraz z pozostałymi składnikami i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
Podawać w bułce z warzywami i ulubionymi sosami. Przygotowywanie burgerów to wspaniała okazja to kulinarnej zabawy z dziećmi i pyszny, wartościowy obiad w efekcie.
Rafaello z kaszy jaglanej
Pół szklanki kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego
Pół szklanki suszonych daktyli
Pół szklanki migdałów
Szklanka wiórek kokosowych
Daktyle i migdały zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Opłukaną kaszę zalać mlekiem kokosowym i gotować do wchłonięcia mleka. Łączymy kaszę z daktylami i migdałami oraz połową wiórek kokosowych i miksujemy na gładką masę. Mokrymi rękami formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce. To świetna propozycja na zdrowy deser, albo podwieczorek.
Warto wiedzieć, że…
kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6), ma bardzo dużą zawartość błonnika, żelaza, witaminy PP, miedzi, fosforu i wapnia. Obfituje w białko i węglowodany w złożonej postaci – jest niesamowicie energetyczna, ale także lekkostrawna.