Przyszłe mamy sięgają po różne domowe środki, aby przyspieszyć poród. Można pić herbatkę z liści malin, olej z wiesiołka, olej rycynowy. Pomocne też bywają sprzątanie i seks! Wszystkie te metody są łagodne i oczywiście mogą, ale nie muszą spowodować pożądanego efektu. Teraz jeszcze do repertuaru domowych środków można dorzucić daktyle!
Fenomen daktyli
Nie do końca wiadomo na czym polega ich fenomen. Wiadomo powszechnie, że daktyle są skarbnicą zdrowia: zawierają szereg witamin i mikroelementów. Naukowcy nie do końca odkryli w jaki sposób koreluje to z porodem. Niemniej jednak pracownicy z Jordan University of Science and Technology odkryli silny związek pomiędzy jedzeniem daktyli a sprawnym przebiegiem porodu.
Badania wykazały, że kobiety, które w ostatnim miesiącu ciąży (począwszy od 36 tygodnia) codziennie spożywały 4-7 daktyli dziennie:
- miały znacząco krótszy poród
- ich szyjki macicy były bardziej miękkie i rozwarcie szybciej postępowało
- dużo rzadziej potrzebowały indukcji
- dużo rzadziej miały komplikacje po porodzie, krwotoki.
Podobnie jak wszystkie inne wspomniane łagodne metody indukcji, daktyle oczywiście mogą, ale nie muszą zadziałać. Biorąc jednak pod uwagę powyższe wyniki badań i ogólnie ich fantastyczne właściwości warto zaryzykować. Można tylko zyskać!
Żródło: Samantha Lee Wright
Sprawdź także: