od 2017-07-05 do 2017-07-26

Letnia Akademia Kulinarna - rodzinne warsztaty

Zajrzymy do staropolskich książek kucharskich i przygotujemy coś na letni piknik. Udamy się do ogrodu, gdzie poznamy dawne warzywa i owoce, a także leczniczą moc ziół. Uzbrojeni w profesjonalny sprzęt pszczelarski odwiedzimy wilanowską pasiekę. Weźmiemy udział w królewskiej uczcie, podczas której poznamy zasady savoir-vivre’u.

A wszystko to podczas spotkań Letniej Akademii Kulinarnej, która w lipcu zagości w Muzeum Pałacu w Wilanowie. Na wspólne letnie gotowanie zapraszamy rodziny z dziećmi!

Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Kiedy: 5, 12, 19, 26 lipca, godz. 12.00 

5 lipca, godz. 12.00 | Piknik staropolski – letnie warsztaty kulinarne

Co jadł król w letnie upały? Lekkie, choć pożywne polewki, czyli staropolskie zupy. Zajrzymy do pierwszych książek kucharskich i na podstawie dawnych przepisów przygotujemy letnie polewki i desery. Zjemy je jednak nie przy stole, a w ogrodzie – podczas staropolskiego pikniku!

12 lipca, godz. 12.00 | Ogród ziołowy – warsztaty zielarsko-kulinarne

Podczas warsztatów udamy się do staropolskiego ogrodu, gdzie poznamy dawne gatunki oraz odmiany warzyw i owoców. Dowiemy się o leczniczej mocy ziół, skomponujemy własne aromatyczne woreczki i poznamy zastosowanie ziela wszelakiego w kuchni... nie tylko tej dawnej. Znalezione w ogrodzie skarby zabierzemy do kuchni wilanowskiej, żeby przygotować sezonowy, pachnący ziołami obiad.

19 lipca, godz. 12.00 | Pszczoły z wąsem – warsztaty pszczelarsko-kulinarne

Zajrzymy do wilanowskiej pasieki i przyjrzymy się temu, co jest magazynowane w ulach. Dowiemy się, czym jest bartnictwo i poznamy tajemnice pszczół. Uzbrojeni w odpowiedni sprzęt pszczelarski wybierzemy się do pałacowej pasieki, aby stanąć oko w oko z królewskimi pszczołami. Na koniec przygotujemy słodki miodowy deser.

26 lipca, godz. 12.00 | Królewska uczta – warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? Tego wszystkiego nauczymy się w czasie warsztatów. Mając tę wiedzę, zasiądziemy do prawdziwie królewskiej uczty, na którą potrawy przygotujemy sami na podstawie staropolskich przepisów kulinarnych.

BILETY: 20 zł od osoby za jedne warsztaty,  można kupić:

Liczba miejsc ograniczona!  Strona wydarzenia tutaj 

KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak

e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl 

tel.: 22 544 27 87

Warszawa Wilanów

Terminy
2017-07-05 - 2017-07-26
Cena
20 zł pojedyncze zajęcia
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję