Zajrzymy do staropolskich książek kucharskich i przygotujemy coś na letni piknik. Udamy się do ogrodu, gdzie poznamy dawne warzywa i owoce, a także leczniczą moc ziół. Uzbrojeni w profesjonalny sprzęt pszczelarski odwiedzimy wilanowską pasiekę. Weźmiemy udział w królewskiej uczcie, podczas której poznamy zasady savoir-vivre’u.
A wszystko to podczas spotkań Letniej Akademii Kulinarnej, która w lipcu zagości w Muzeum Pałacu w Wilanowie. Na wspólne letnie gotowanie zapraszamy rodziny z dziećmi!
Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
Kiedy: 5, 12, 19, 26 lipca, godz. 12.00
5 lipca, godz. 12.00 | Piknik staropolski – letnie warsztaty kulinarne
Co jadł król w letnie upały? Lekkie, choć pożywne polewki, czyli staropolskie zupy. Zajrzymy do pierwszych książek kucharskich i na podstawie dawnych przepisów przygotujemy letnie polewki i desery. Zjemy je jednak nie przy stole, a w ogrodzie – podczas staropolskiego pikniku!
12 lipca, godz. 12.00 | Ogród ziołowy – warsztaty zielarsko-kulinarne
Podczas warsztatów udamy się do staropolskiego ogrodu, gdzie poznamy dawne gatunki oraz odmiany warzyw i owoców. Dowiemy się o leczniczej mocy ziół, skomponujemy własne aromatyczne woreczki i poznamy zastosowanie ziela wszelakiego w kuchni... nie tylko tej dawnej. Znalezione w ogrodzie skarby zabierzemy do kuchni wilanowskiej, żeby przygotować sezonowy, pachnący ziołami obiad.
19 lipca, godz. 12.00 | Pszczoły z wąsem – warsztaty pszczelarsko-kulinarne
Zajrzymy do wilanowskiej pasieki i przyjrzymy się temu, co jest magazynowane w ulach. Dowiemy się, czym jest bartnictwo i poznamy tajemnice pszczół. Uzbrojeni w odpowiedni sprzęt pszczelarski wybierzemy się do pałacowej pasieki, aby stanąć oko w oko z królewskimi pszczołami. Na koniec przygotujemy słodki miodowy deser.
26 lipca, godz. 12.00 | Królewska uczta – warsztaty kulinarne i savoir-vivre
Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? Tego wszystkiego nauczymy się w czasie warsztatów. Mając tę wiedzę, zasiądziemy do prawdziwie królewskiej uczty, na którą potrawy przygotujemy sami na podstawie staropolskich przepisów kulinarnych.
BILETY: 20 zł od osoby za jedne warsztaty, można kupić:
Liczba miejsc ograniczona! Strona wydarzenia tutaj
KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl
tel.: 22 544 27 87
© 2021 E-maNufactura