Zdrowy maluch

Jak wzmocnić odporność u dziecka?

We wrześniu wiele dzieci pójdzie do żłobków i przedszkoli. Większości rodziców kojarzy się to z jednym: z rozpoczęciem sezonu przeziębieniowego. Co zrobić, aby w naturalny sposób wzmocnić dziecięcą odporność? Poznaj produkty, które powinny być Twoim sprzymierzeńcem w kuchni!

 

Ciepłe posiłki

 

Warto zwiększyć ilość ciepłych posiłków podawanych w ciągu dnia.Zamiast tradycyjnej kanapki na śniadanie, lepiej przygotować owsiankę lub kasze jaglaną z owocami. Gotowany posiłek zadziała rozgrzewająco, ponadto kasza jaglana ma także właściwości odśluzowujące organizm.

Na obiad najlepiej serwować zupy z warzyw sezonowych (jesienią świetnie sprawdzi się np.dynia). Lepiej unikać mrożonek. Zupy doprawiaj naturalnymi przyprawami: imbirem, cynamonem, koziedrałką, kurkumą, oregano, tymiankiem. Wiele z nich w naturalny sposób rozgrzewa ciało. Zupy zagęszczaj kaszą.

 

Produkty zbożowe

 

Wybieraj produkty bogate w minerały regulujące odporność, czyli cynk, żelazo, magnez. Często podawaj jęczmień (np. krupnik z pęczakiem) i wspomnianą już kaszę jaglaną. Doskonały jest również brązowy ryż i kasza gryczana, która działa silnie rozgrzewająco.

 

Warzywa sezonowe

 

Doskonałe w sezonie jesienno zimowym są: dynia, rzepa, kalarepka, seler, cebula, por, czosnek, warzywa strączkowe. To ważne, aby raczej unikać cytrusów, które pomimo tego, że są bogatym źródłem witaminy C, mają jednak działanie wychładzające. Zamiast tego lepiej wybierać owoce sezonowe lub przetwory: jabłka, gruszki, żurwinę oraz orzechy.

 

Mięso

 

Spożycie mięsa jest ważne, bo jest ono bogatym źródłem białka. Jednak lepiej ograniczyć spożycie wędlin, które zawierają wiele soli i są nafaszerowane chemią. Lepiej postawić na mięsa duszone lub pieczone.

 

Kwasy tłuszczowe

 

Mogą zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych, zwiększając aktywność fagocytów, białych krwinek, które pożerają bakterie. Doskonałym źródłem są ryby, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia czy nieoczyszczony olej lniany, nasiona (pestki dyni, słonecznik, sezam) orzechy i migdały

 

Czosnek

 

To naturalny antybiotyk i sprzymierzeniec w każdej rozpoczynającej się infekcji. Zawiera witaminy C i PP oraz allicynę, która ma działanie bakteriobójcze i zwiększa aktywność białych ciałek krwi.

 

Nawadnianie organizmu

 

Maluchy często zapominają o piciu. A Wirusy i bakterie "przyczepiają się" do wysuszonych błon śluzowych wyściełających drogi oddechowe. Warto wyrobić w dziecku nawyk regularnego picia.

Autor
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję