Kwas foiowy: po co brać w ciąży foliany?
Kwas foliowy odpowiedzialny za szereg procesów metabolicznych a jego niedobór może znacząco wpłynąć na zahamowanie wzrostu lub rozwoju organizmu. Może przyczyniać się do powstawania wad wrodzonych serca i układu moczowego. Suplementowany w ciąży zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka i niskiej masie urodzeniowej. Łagodniejsze niedobory mogą sprzyjać niedokrwistości, problemom ze snem i zaburzeniom trawienia u mamy.
Kwas foliowy: kiedy rozpoczać suplementacje?
Suplementajce kwasem foliowym najlepiej rozpocząć jeszcze przed zajściem w ciąże ( min. 6 tygodni). Jasne, nie zawsze się da. Czasem trzeba dać się zaskoczyć! Wtedy rozpoczynamy bezzwłocznie i kontynuujemy do końca drugiego trymestru. Część specjalistów jest zdania, że z uwagi na wysoki odsetek nieplanowanych ciąż, kobiety w wieku rozrodczym powinny rozważyć stałą suplementacje.
Kwas foliowy: jaki preparat wybrać?
Przede wszystkim, czy preparat zawiera odpowiednią dawkę (wiele suplementów zawiera w swoim składzie kwas foliowy, ale w ilości niewystarczającej). Zaleca się, aby w ciąży przyjmować 0,4 mg folianów na dobę. Jeśli przed ciążą paliłaś, stosowałaś doustną antykoncepcję lub twoje BMI przekracza 30 powinnaś przyjmować większe dawki kwasu foliowego.
Dieta przyszłej mamy: produkty bogate w kwas foliowy
Bogatym, naturalnym źródłem kwasu foliowego są wszyskie ciemnozielone warzywa liściaste: sałata, kapusta, szpinak, liście pietruszki, brukselka, brokuły, szczypiorek, fasolka szparagowa, szparagi. Poza tym warto sięgać także po: pomidory, buraki, słonecznik, fasola, groch, soczewice, soję.