Pomidorowo-marchewkowa zupa krem doskonale sprawdza się jako obiad na wiosenne dni. Jest bogatym źródłem wielu witamin, związków mineralnych oraz błonnika. Wykazuje działanie przeciwpasożytnicze, bakteriobójcze, antyoksydacyjne oraz oczyszczające. Nadaje się nie tylko dla dzieci - doskonale sprawdzi się, także w jadłospisie wszystkich mam, które są na diecie redukującej.
Przepis na krem z marchwi i pomidorów
Składniki: (4 porcje)
- bulion drobiowy (400 ml) – 2 szklanki
- marchew (300g) – 4 sztuki
- cebula (100g) – 1 sztuka
- pomidory świeże (około 500g) – 3 sztuki
- pomidory z puszki - 1 puszka
- czosnek (10g) – 4 ząbki
- masło – 1 łyżeczka
- oliwa – 2 łyżeczki
- pełnoziarniste pieczywo
- oregano/bazylia
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Marchew dokładnie umyć, obrać, pokroić w plasterki, cebulę obrać, drobno posiekać. W rondlu roztopić łyżeczkę masła, dodać marchew i cebulę, a następnie wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, po około 2 minutach wlać wcześniej przygotowany bulion (warzywny lub drobiowy). Gotować około 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, umieścić w wysokim naczyniu, a następnie dodać pieprz, szczyptę soli i zmiksować. Gdy marchewką będzie już miękka dodać pomidory (zblendowane oraz z puszki). Całość wymieszać, gotować około 5 minut. Zupę dokładnie zmiksować, na koniec przyprawić pieprzem oraz szczyptą soli. Podawać z grzanką z pieczywa pełnoziarnistego, skropionegą oliwą wymieszaną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami.
Smacznego !