Pani marchewka, pochodząca podobno z Chin, chętnie odwiedza polskie kuchnie i stoły, i to przez cały rok! Już 10 dag tego warzywa wystarczy, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A, która korzystnie wpływa m.in. na wzrok i skórę. Pomarańczowa królowa kulinarnej klasyki ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Do kompletu jej niezwykłych zalet dochodzi także niska kaloryczność – 10 dag marchewki to zaledwie 10 kalorii!
Placki marchewkowe
Składniki na ok. 14 sztuk:
- 4 marchewki
- 1 czerwona cebula**
- 200 g sera typu feta*
- 1 jajko
- roszponka, rukola lub szpinak (garść)
- pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce (na grubych lub małych oczkach, w zależności od tego jaką wolimy konsystencję placuszków), cebulę bardzo drobno siekamy, ser kruszymy w palcach lub także trzemy (w zależności od gatunku). Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy jajko i garść ulubionej zieleniny (można ją trochę porwać).
Doprawiamy ulubionymi przyprawami, mieszamy i formujemy niewielkie, lecz nie za cienkie placuszki. Placki marchewkowe smażymy z każdej strony do zrumienienia, uważając przy przekładaniu. Smacznego!
* Można go zastąpić np. serem owczym lub kozim. Jeśli decydujemy się na fetę, proponuję nie doprawiać już solą, ponieważ ten ser sam w sobie jest wystarczająco słony.
** Jeśli nie lubimy cebuli, można ją pominąć.