Większość wielkanocnych dań jest zbyt ciężkostrawnych dla dzieci. Żurek , kiełbasa , jajka z majonezem... A gdyby spróbować czegoś innego? Zaskoczyć gości, nie mieć wyrzutów sumienia i nie musieć wieczorem masować obolałego brzuszka małego łakomczuszka? Oto kilka sprawdzonych przepisów, które na pewno nie zaszkodzą maluchom i będą pyszną alternatywą dla tradycyjnych dań!
Na pierwszy ogień idzie wegański pasztet. Robiłam go w zeszłym roku i ... przepadłam. Pyszny, wilgotny i szalenie zdrowy. Idealny nawet dla najmłodszych, rocznych dzieci.
Przepis na wegański pasztet
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- biała część pora
- Posiekane 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i czarny pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki tymianki
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki suszonej pietruszki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć por liściem laurowym do czasu aż będzie miękki. W tym czasie zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce, a czosnek posiekać. Wyjąć liście laurowe z porów , dodać przygotowane wcześniej warzywa i dusić ok 10 min. Warzywa przestudzić , przełożyć razem z ugotowaną kaszą do miski. Dodać olej, orzechy i przyprawy i zmielić blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do keksówki , piec ok 40 min w 200 stopniach. Ostudzić przez noc.
Przepis na sałatkę z fasolki i pomidorów
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej białej drobnej fasolki ( można dodać z puszki jednak, zdrowsze będą te ugotowane w domu)
- 10 pomidorków koktailowych
- Gałązka rozmarynu
- sok z połowy cytryny
- sól,pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ugotowaną fasolkę studzimy. Kroimy pomidorki na pół, mieszamy z fasolką. W kubeczku mieszamy sok z cytryny z solą (ważna jest kolejność!), pieprzem i potem dodajemy oliwę i posiekany rozmaryn. Mieszamy i polewamy sałatkę. Odstawiamy na godzinę do przegryzienia.
Zupa chrzanowa to propozycja dla trochę starszych dzieci które lubią ostrzejsze smaki.
Przepis na zupę chrzanową
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka jogurtu greckiego lub dla nie dbających o linie śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- biała część pora
- 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
- pół korzenia selera
- 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu
- 1 łyżeczka majrenku
- sól,pieprz i gałka muszkatołowa
- rzeżucha
Przygotowanie:
Warzywa kroimy ,czosnek i cebulę drobno siekamy i wszystko dusimy na maśle ok 10 minut. Zalewamy to bulionem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy chrzan wymieszany wcześniej ze śmietaną. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Studzimy trochę i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy udekorowaną świeżą rzeżuchą.
Przepis na warzywne zapiekanki
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 duża cukinia
- pół pora
- 1 papryka zielona
- garść suszonych żurawin
- 1 jajko ( z wolnego wybiegu)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- sól,pieprz,suszony tymianek,szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce. Cukinie obieramy i kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Por kroimy w piórka. Mieszamy wszystko razem z żurawiną. Dodajemy do tego jajko, jogurt, mąkę i przyprawy. Mieszamy aż masa będzie gęsta i jednolita.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Masę warzywną nakładamy do tartaletek. Zapiekamy ok 15-20 min aż masa się zetnie.Można posypać wierzch tartą mozarellą.
Smacznego!