Większość z Was zapewne nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez żuru na stole. Aromatyczna, treściwa zupa zajmuje poczesne miejsce podczas rodzinnego, świątecznego śniadania.
Przepis na Świąteczny Żur Wielkanocny na bogato
Składniki:
- 1,7 wody
- 500 ml żuru
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 garści grzybów suszonych
- 2 laski białej kiełbasy
- 1 laska kiełbasy wędzonej
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka chrzanu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki soli
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
Zagotować wodę z grzybami, marchwią, pietruszką, zielem angielskim, listkiem laurowym, pieprzem i wędzoną kiełbaską. Cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Na patelnię dodać pokrojoną w plastry parzoną białą kiełbasę oraz wyłowioną z wywaru wędzoną. Również przesmażyć. Z garnka wyjąć warzywa. Dodać zawartość patelni. Następnie wlać żur. Posolić, dodać przyprawy i pogotować na chwilkę na niewielkim ogniu. Ugotować jajka na półmiękko. Kiedy zupa będzie już prawie gotowa, wziąć kubek i do połowy napełnić go zupą. Dodać łyżkę śmietany i energicznie mieszając rozprowadzić ją. Dodać do garnka. Wycisnąć ząbki czosnku i włożyć łyżkę chrzanu. Zamieszać i wyłączyć gaz. Podawać z razowym chlebem i jajkiem.
Równie ważnym elementem świątecznego śniadania jest pasztet.
Przepis na Pasztet Świąteczny
Składniki:
- 700 gram łopatki wieprzowej
- 300 gram brzucha wieprzowego
- 250 gram wątróbki
- 5 cebul
- 8 małych ząbków czosnku
- 2,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- szczypta estragonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 jajko
Przygotowanie:
Mięso, brzuch i wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebule i czosnek pokroić i usmażyć na oliwie. Dodać mięso i przesmażyć razem. Przyprawić. Następnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jako, dokładnie wymieszać. Długą keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej mięso i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Smacznego!