"Kto przed snem jabłka spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem."
Idąc w ślad tą mądrością ludową, zapraszam na przepyszną wersję ryżu z jabłkami. Jest to kulinarna propozycja na długie, deszczowe wieczory!
Przepis na ryż z cynamonem
Składniki na 4 porcje:
- ryż (ja polecam arborio) 1/2 szklanki,
- mleko roślinne (u nas kokosowe) 2 szklanki,
- ksylitol do smaku około 1 łyżki,
- masło 1 łyżeczka,
- cynamon, wanilia (jadaję 1/2 laski) i sól himalajska do smaku.
Przygotowanie:
Opłukany ryż wsypać do wysmarowanego masłem wysokiego żaroodpornego naczynia, wlać mleko, dodać cynamon, wanilię, ksylitol i sól himalajską. Dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (80-200 st. C) i pod przykryciem upiec nie mieszając. Po rozłożeniu do miseczek polecam dodać kawałki ulubionych owoców lub orzechy. Podawać koniecznie na ciepło!
Smacznego!