Eko pyszności

Przepis na ryż z cynamonem

Czasem tradycyjne, proste potrawy są najlepsze. Dziś przedstawiamy Wam absolutną klasykę – ryż na słodko z jabłkami i cynamonem. Pyszne, proste, szybkie i zdrowe danie!

 

"Kto przed snem jabłka spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem."

Idąc w ślad tą mądrością ludową, zapraszam na przepyszną wersję ryżu z jabłkami. Jest to kulinarna propozycja na długie, deszczowe wieczory!

 

Przepis na ryż z cynamonem

 

Składniki na 4 porcje:

  • ryż (ja polecam arborio) 1/2 szklanki,
  • mleko roślinne (u nas kokosowe) 2 szklanki,
  • ksylitol do smaku około 1 łyżki,
  • masło 1 łyżeczka,
  • cynamon, wanilia (jadaję 1/2 laski) i sól himalajska do smaku.

 

Przygotowanie:

Opłukany ryż wsypać do wysmarowanego masłem wysokiego żaroodpornego naczynia, wlać mleko, dodać cynamon, wanilię, ksylitol i sól himalajską. Dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (80-200 st. C) i pod przykryciem upiec nie mieszając. Po rozłożeniu do miseczek polecam dodać kawałki ulubionych owoców lub orzechy. Podawać koniecznie na ciepło!

Smacznego!

 

Autor www.izagotuje.pl Z zamiłowania i wykształcenia dietetyk. Mama dwójki maluchów na diecie bezglutenowej. Ma dwie pasje muzykę i kuchnię. Wyznaje zasadę „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Prowadzi blog kulinarno-dietetyczny.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję