Naleśniki z mąki gryczanej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Oto przepis na pyszne, bezmleczne i bezglutenowe naleśniki.
Jak zrobić bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej?
Składniki:
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g wiórek kokosowych
- 200 ml wody
- 1 łyżka stołowa zmielonego siemienia lnianego
- 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
- cynamon 1 łyżeczka
- miód 1 łyżka
- sól himalajska szczypta
- olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka
Przygotowanie:
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek. Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną, ciasto będzie bardziej puszyste. Masę zostawiamy na 15 minut, aby "odpoczęła". W tym czasie proponuję przygotować dodatki. Ja swoje naleśniki planuję polać gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem, krojonymi w kostkę brzoskwiniami i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego (przepis na moim blogu). Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej (ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją. Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut z każdej strony. Mi najlepiej smakują lekko podsmażone naleśniki, które są miękkie i elastyczne. Aby uzyskać taki efekt, nie czekam aż naleśnik zbrązowieje, brzegi będą twarde i zaczną się wywijać. Po usmażeniu odkładam na talerz i przykrywam je drugim talerzem, aby nie wystygły i nie wysychały do czasu, aż usmażę resztę naleśników. Na koniec (kiedy naleśniki są jeszcze ciepłe) układam na nich dodatki i zawijam w rulon lub trójkąt.
Gotowe. Smacznego!