Jednym z niezbędnych składników w mojej kuchni jest ciecierzyca. Każdy rodzic powinien wiedzieć, jak ważne jest spożywanie przez dziecko suchych nasion roślin strączkowych. Nie wspomnę tu o małych wegetarianach, którzy pewnie podobnie jak ja, zajadają się tym przysmakiem. Ciecierzyca wcale nie musi być nudna! Oto przepis na zdrowe ciasto, które może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnych świątecznych wypieków.
Jak przygotować ciasto wielkanocne a'la keks z ciecierzycy i banana?
Składniki:
• opakowanie ciecierzycy w puszce lub 300 g zwykłej moczonej przez całą noc w wodzie
• 2 ekologiczne jaja kurze
• karob 4 łyżeczki
• proszek do pieczenia bg/soda 1 łyżeczka
• banan 2 duże
• miód 4 łyżki /ew. ksylitol
• cynamon 2 łyżeczki
• dodatki: żurawina, rodzynki, płatki migdałów, migdały, kolorowe skórki kandyzowane
• polewa: gorzka prawdziwa czekolada, miód i śmietanka kokosowa
Przygotowanie:
Migdały zalewam wrzątkiem, odstawiam. Ciecierzycę odsączam, banana obieram i kroję w kawałki, blenduję razem na gładką masę. Do miski dodaję umyte jaja, miód, proszek do pieczenia, karob, żurawinę, rodzynki, część kolorowych skórek i dokładnie mieszam na gładką masę. Migdały obieram ze skórki i kroję na niewielkie kawałki, dodaję do masy, mieszam. Jeśli masa wymaga dosłodzenia, dodaję w tej chwili miód/ksylitol. Mieszam i wlewam do niewielkiej keksówki. Rozgrzewam piekarnik do 175-190 st. C. piekę około 30 minut. W tym czasie przygotowuje polewę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miód, mieszam i na koniec dodaję śmietankę. Po wystudzeniu ciasta, wierzch smaruję polewą i ozdabiam płatkami migdałów i kolorowymi skórkami. Gotowe.