Tradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia się w momencie, kiedy otwieram kuchenne szafki a tam pustka...
A wymagania są wygórowane: musza być wilgotne w środku, bezglutenowe i oczywiście pyszne. Oto nasze ostatnie dzieło: bezglutenowe babeczki z marchwi i owoców!
Przepis na bezglutenowe babeczki marchewkowo-owocowe
Składniki:
- maka gryczana 300 g
- amarantus ekspandowany 1/2 szklanki
- marchew 2 sztuki = 220 g
- banan 1 sztuka = 100 g
- brzoskwinie 2 sztuki
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- mleko kokosowe 250 ml
- wiórki kokosowe 2 łyżki
- płatki migdałowe 2 łyżki
- olej kokosowy/rzepakowy 100 ml
- laska wanilii
- bezglutenowy proszek do pieczenia
- cynamon 2 łyżeczki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- ksylitol/cukier trzcinowy/miód 1/2-3/4 szklanki
Przygotowanie:
Marchew obieram i ucieram na najmniejszych oczkach. Banana i brzoskwinię kroje w kostkę (powinna być wyczuwalna podczas jedzenia). Zmielone siemię lniane mieszam w szklance z 100-150 ml ciepłej wody. W dużej misce mieszam mąkę, amarantus, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, cynamon, wiórki, płatki i ksylitol/cukier trzcinowy/miód. Następnie dodaję utartą na drobno marchew, pokrojone owoce i na końcu mokre składniki. Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej ale lejącej masy. Powstałą masę rozkładam łyżką do foremek na babeczki. Piekę ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C z termoobiegiem.
Gotowe. Smacznego!
Zapraszam do mojej kulinarnej Strefy Zdrowia.