Awokado to skarbnica zdrowia. Zawiera więcej potasu niż banany, mnóstwo witamin C, E i A a także lipogen, luteinę i zeaksantynę. Ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, ale jest to dobry tłuszcz, dlatego zdecydowanie warto się na niego decydować. Dzięki swojej kremowej, miękkiej konsystencji, awokado może być używane do przygotowywania past, dipów, ale także może być używane zastępczo zamiast tradycyjnego masła.
Gaucamole – przepis na przystawkę z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 słodki pomidor
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól
- szczypta ostrej papryki
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Miękkie awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i przełożyć miąższ do miski. Rozdrobnić go widelcem, skropić cytryną i ponownie dodać pestkę, dzięki czemu nie będzie ciemniał. Pomidora pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do awokado. Przyprawić solą do smaku. Można dodać szczyptę chilli. Podawać posypany świeżą kolendrą.