Eko pyszności

Guacamole: przepis na przystawkę z awokado

Gaucamole to tradycyjny meksykański przysmak. Idealnie sprawdzi się na przyjęciach, podawany w towarzystwie kukurydzianych chrupek, ale także może być zdrowym pomysłem na kolację bądź przystawkę. Zobacz na przepis!

 

Awokado to skarbnica zdrowia. Zawiera więcej potasu niż banany, mnóstwo witamin C, E i A a także lipogen, luteinę i zeaksantynę. Ma w sobie bardzo dużo tłuszczu, ale jest to dobry tłuszcz, dlatego zdecydowanie warto się na niego decydować. Dzięki swojej kremowej, miękkiej konsystencji, awokado może być używane do przygotowywania past, dipów, ale także może być używane zastępczo zamiast tradycyjnego masła.

 

Gaucamole – przepis na przystawkę z awokado

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 słodki pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • szczypta ostrej papryki
  • świeża kolendra

 

Przygotowanie:

 

Miękkie awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i przełożyć miąższ do miski. Rozdrobnić go widelcem, skropić cytryną i ponownie dodać pestkę, dzięki czemu nie będzie ciemniał. Pomidora pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do awokado. Przyprawić solą do smaku. Można dodać szczyptę chilli. Podawać posypany świeżą kolendrą.

 

Autor http://www.jazzowesmakiblogspot.com Z wykształcenia producent telewizyjny, z zamiłowania wielbicielka jazzu i zdrowej kuchni. Żyje według zasady, że jesteś tym co jesz. Uwielbia relaks na łonie przyrody i gotowanie dla bliskich.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję