O kaszy jaglanej pisałam wielokrotnie: o jej właściwościach i o tym, że można z niej przygotować właściwie wszystko. Jem ją kilka razy w tygodniu, to taka podstawa na śniadanie, do której warto przyzwyczajać także dzieci.
Dziś kolejny pomysł na podanie jaglanki, tym razem w towarzystwie suszonych owoców. Z podanych proporcji powstaną 3-4 porcje.
Przepis na leguminę z kaszy jaglanej ze śliwkami i morelami
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ryżu
- 4 szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka masła
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 garść suszonych moreli
- szczypta imbiru
- miód, syrop z agawy, brązowy cukier - do wyboru, do dosłodzenia
Przygotowanie:
Do zagotowanej wody dodajemy masło, wsypujemy kaszę i ryż, a także morele, suszone śliwki oraz imbir. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy na gładką masę.
Ja swoją leguminę posypałam ziarnami słonecznika, lecz świetnie smakuje również z podprażonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.