Zrobienie smacznej sałatki zimą jest o wiele trudniejsze niż latem, gdy pod ręką mamy mnogość nowalijek. Niemniej jednak: nie jest to niemożliwe, o czym może świadczyć poniższe dzieło. Składniki dobrze znane, skropione olejem lnianym lub sokiem z cytryny albo polane, już na talerzu, jogurtem naturalnym.
Sałatka w sam raz na kolację – mniam! :)
Przepis na sałatkę z kaszą gryczaną
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- pestki dyni
- orzechy włoskie
- sól, pieprz ziołowy – do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę i soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, łączymy ze sobą. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i paprykę, pestki dyni oraz orzechy. Doprawiamy, posypujemy natką pietruszki.