Eko pyszności

Przepis na sałatkę z kaszą gryczaną

Kto jada sałatki, ten piękny i gładki – tak głosi znana mądrość ludowa :) Dlatego zapraszamy dzisiaj na przepis na sałatkę z kaszą gryczaną.


Zrobienie smacznej sałatki zimą jest o wiele trudniejsze niż latem, gdy pod ręką mamy mnogość nowalijek. Niemniej jednak: nie jest to niemożliwe, o czym może świadczyć poniższe dzieło. Składniki dobrze znane, skropione olejem lnianym lub sokiem z cytryny albo polane, już na talerzu, jogurtem naturalnym. 
Sałatka w sam raz na kolację – mniam! :)


Przepis na sałatkę z kaszą gryczaną

 

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • pestki dyni
  • orzechy włoskie
  • sól, pieprz ziołowy – do smaku
  • natka pietruszki
     

Przygotowanie:

Kaszę i soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, łączymy ze sobą. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i paprykę, pestki dyni oraz orzechy. Doprawiamy, posypujemy natką pietruszki.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję