Dziś przepis dla tych mam, które twierdzą, że rano nie mają czasu na przygotowanie zdrowego śniadania dla swojego dziecka. Płatki jęczmienne gotuje się ok. 4 minuty, dodanie daktyli, posłodzenie miodem lub syropem z agawy oraz zmiksowanie to kolejna minuta. Śmiem twierdzić, że przygotowanie kanapek z serem lub zagotowanie mleka do czekoladowych kuleczek zajmuje tyle samo czasu :)
Przepis na płatki jęczmienne z daktylami i karobem
Składniki:
- 1 filiżanek płatów jęczmiennych
- kilka daktyli
- 1 plaska łyżka karobu
- syrop z agawy lub miód
- mleko sojowe, owsiane lub woda
Przygotowanie:
Płatki jęczmienne gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy są miękkie, dodajemy drobno pokrojone daktyle oraz łyżkę karobu. Dosładzamy miodem lub syropem z agawy... i już! :)
Uwaga! Jeśli wszystkie składniki zmiksujemy blenderem, uzyskamy bardzo smaczny krem do smarowania pieczywa.