Takie przepisy lubię najbardziej: podpatrzone u kogoś! :)
Co tym razem mi zasmakowało? Ano zwykłe, ugotowane ziemniaczki z orzechami, doprawione solą i majerankiem, zawinięte w wafelek i usmażone jak tradycyjne kotlety. Pycha! Duzi i mali zajadali się nimi z takim samym entuzjazmem :)
Przepis na ziemniaczane wafelki
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- wafle andruty
- majeranek
- bułka tarta, jajko (do panierowania)
- sól
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę, do uzyskanej masy dodajemy pokruszone orzechy włoskie, doprawiamy majerankiem i solą.
Gorącą masą smarujemy andruty na całej powierzchni, z pominięciem 1 cm wzdłuż dłuższego boku - z tej strony zaczynamy zwijać.
Odstawiamy na ok. 15 minut, aż wafle pod wpływem ciepłej masy zmiękną i nie będą się kruszyć. Panierujemy w jajku i bułce tartej, pieczemy na złoty kolor.
UWAGA! Aby andruty zmiękły i dały się zawinąć, masa ziemniaczana musi być gorąca!