Kapusta to chyba jedno z niewielu wiosennych warzyw, za którym nie przepadam. Inaczej: młoda kapusta kojarzy mi się z tłustą kapuchą, z boczkiem, kiełbasą i innymi mięsiwami, jaką gotowała moja babcia. W takiej wersji była ona dla mnie zupełnie niezjadliwa, dlatego też sama nigdy nawet nie próbowałam jej gotować. Do teraz! Przyniosłam główkę z bazarku, pokombinowałam, podoprawiałam i wyszło mi danie, które z pewnością będą powtarzać. :)
Przepis na młodą kapustę z jabłkami
Składniki:
- 1 młoda kapusta średniej wielkości
- 2 jabłka
- 3-4 pomidory
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki majeranku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Do zagotowanej wody dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i majeranek oraz masło, pokrojone pieczarki, posiekaną kapustę i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko trzemy na grubych oczkach i dodajemy wraz ze sparzonymi, obranymi ze skórki pomidorami. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 30 minut. Przepis na młodą kapustę jest łatwy, dlatego bardzo zachęcam!