No i stało się... Pojawił się przepis, który ma w składzie mięso. Ba! Mięso występuje w roli głównej. Niemniej jednak, jest to jedno z dań uwielbianych przez dzieci (sprawdzone!) - i stąd obecność tego przepisu tutaj.
Kotleciki można podawać solo, można w duecie z brązowym ryżem, kaszą gryczaną czy sałatą z sosem winegret. Myślę także, że świetnie sprawdzą się na sylwestrowo - karnałowym stole. Wszak pewnie nie brakuje rodziców, którzy będą świętować wspólnie z dziećmi :)
Kotleciki z indyka z groszkiem
Składniki:
- 50 dag piersi z indyka z hodowli eko
- 1 cebula
- ok. 20 dag mrożonego groszku (może być także konserwowy)
- 10 dag żółtego sera (niekoniecznie, chociaż żółty ser sprawia, że kotleciki lepiej się kleją)
- 4 jajka
- duża garść zieleniny (koperek, szczypiorek, pietruszka - wedle uznania)
- olej do smażenia, bułka tarta, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oleju. Dusimy z groszkiem ok. 15 minut (jeśli jest to groszek konserwowy, to ten etap pomijamy). Doprawimy solą i pieprzem, odsączamy. Filety gotujemy na parze, a następnie miksujemy, blendujemy lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy dwa jajka, starty ser i mieszamy na jednolitą masę. Łączymy delikatnie z groszkiem, tak, aby się nie rozpadł. Pozostałe dwa jajka ubijamy ze szczyptą soli, obtaczamy uformowane kotleciki, a następnie w tartej bułce. Smażymy z obu stron, odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. I już - kotleciki z indyka z groszkiem gotowe! Smacznego.