Dynię odkrywam każdego roku na nowo. Był czas, kiedy zajadałam się zupą z dyni, rok temu piekłam ciasta, teraz zaś proponuję dynię w wersji korzennej: jako dodatek do naleśników (przepis TUTAJ) lub w zalewie.
Przetworów na zimę nie robię zbyt często, wolę korzystać z tego, co oferuje dana pora roku i raczej nie zdarza mi się tęsknić za truskawkami w środku zimy. Marynowana dynia z dodatkiem korzennych przypraw jest jednak wyjątkiem: jej smak kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, prezentami, choinką i właśnie z myślą o świątecznej atmosferze przygotowywałam ją tym razem. Fakt, przygotowanie kilku słoiczków jest nieco pracochłonne, ale zapewniam, że dla tego smaku warto!
Dynia marynowana – przepis
Składniki:
- ok. 1 kg pokrojonej w kostkę dyni, bez skóry i pestek
- 250 ml wody
- 200 ml octu
- 250 g cukru trzcinowego
- 1/2 cytryny
- 10 goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 sztuk anyżku gwiazdkowego
- ok. 2 cm kawałek imbiru
Przygotowanie:
Pokrojoną dynię przekładamy do miski, zalewamy octem i woda, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Imbir kroimy w cienkie słupki, cytrynę obieramy ze skórki. Odcedzamy dynię z zalewy. Zalewę gotujemy ze wszystkimi przyprawami i sokiem z cytryny, do wrzącej dodajemy dynie i gotujemy, aż się zeszkli. Przekładamy dynię do wyparzonych słoików, zalewamy płynem. Do słoików wkładamy także przyprawy. Zakręcone, ustawiamy do góry dnem.