Placki z cukinii i twarogu, oprócz wielu zalet, mają jedną wadę: należą do tych potraw, które świetnie smakują, lecz nie wyglądają zbyt apetycznie. Dlatego chociaż na moim stole pojawiają się dość często (uwielbiam cukinię!), to jednak nie odważyłabym się podać ich wtedy, gdy przychodzą goście :) Skupmy się jednak za zaletach, a tych placki mają mnóstwo!
Przede wszystkim: przygotowuje się je błyskawicznie. Od jakiegoś czasu korzystam z robota kuchennego, więc starcie cukinii zajmuje moment. Ani cukinia, ani twarożek nie mają wyraźnego smaku, więc można je dowolnie doprawić: solą, pieprzem, świeżym tymiankiem, bazylią lub oregano, a także gałką muszkatołową i kminkiem. Czasem dosypuję do nich uprażone ziarna słonecznika, czasem dyni, a czasem sezamu. I chyba jeszcze nie zdarzyło mi się przyrządzić je dwa razy w tej samej wersji. Ostatnio natomiast odkryłam, że placki mogą posłużyć jako dodatek do kanapki: wystarczy wystudzone rozprowadzić na chlebie. Smacznego!
Placki z cukinii i twarożku – przepis
Składniki:
- 150 g twarożku (chudego lub półtłustego)
- ok. 500 g startej cukinii
- 4 łyżki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
- dowolne zioła świeże lub suszone do smaku
- 1 jajko
- sól
- oliwa
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na grubych oczkach, solimy, odstawiamy na 15 minut, następnie odciskamy nadmiar wody. Cukinię łączymy z twarożkiem, mąką i ziołami, ugniatamy widelcem na gładką masę.
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 200 stopni, łyżką nakładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczonego oliwą. Pieczemy, aż placuszki się zarumienią.