Ostatnio tak bardzo ciągnie mnie w stronę oliwek, suszonych pomidorów i mascarpone. Produkty te bowiem budzą nieuniknione skojarzenie ze słoneczną Italią, słońcem, ciepłem. Dzieciom bez wątpienia mascarpone będzie najbardziej smakował zmiksowany z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, w towarzystwie truskawek lub malin. Deser ten raczej nie wygrałaby w kategorii "zdrowy", ale w kategorii "pyszny" miałby już spore szanse. Ja dziś proponuję wykorzystanie mascarpone w wersji nieco bardziej wykwintnej, lecz jednocześnie prostej. Dostrzegam tylko jeden minus: trudno poprzestać na jednym takim serniczku, a serek, niestety, zawiera od 50 do 80 proc. tłuszczu. Jednak raz na jakiś czas... a co tam! Smacznego :)
Przepis na serniczki z mascarpone
Składniki (na ok. 9 serniczków)
- 250 g białego twarogu
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2-3 ząbki czosnku
- garść suszonych pomidorów
- duża garść czarnych oliwek bez pestek
- zioła prowansalskie lub bazylia
- sól
- masło
Przygotowanie:
Oba sery miksujemy z mąką i jajkami. Mieszamy z pokrojonymi pomidorami i oliwkami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi lub bazylią, delikatnie solimy.
Masę przekładamy do wysmarowanych masłem forem sufletowych, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.