Czego w niej nie ma! Marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, amarantus, słonecznik... i wspomniana już fasolka.
Zupa jest sycąca, pięknie pachnie i cudownie rozgrzewa małe i troszkę większe brzuszki. Jedyny mankament to jej kolor... no cóż, widocznie nie można mieć wszystkiego :)
Zupa z fasoli azuki – przepis na pyszny krem
Składniki:
- 200 g fasoli azuki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- biała część pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 duże łyżki amarantusu
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
Przygotowanie:
Fasolkę moczymy przez noc, następnie gotujemy w tej samej wodzie.
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, czosnek selera i pora. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Łączymy zupę z fasolą azuki, zagęszczamy amarantusem, doprawimy solą, pieprzem ziołowym, majerankiem. Gdy przestygnie, blenderem miksujemy zupę z fasoli na gładką masę. Na talerzu posypujemy podprażonym na patelni słonecznikiem. Można zabielić jogurtem naturalnym.