Odkąd zaczęłam piec te cynamonowe ślimaki, to żadna inna buła nie może się z nimi równać. Są pachnące, mięciutkie i przepyszne. I że jak ktoś już raz ich spróbuje, to pozostanie wierny.
A zatem... podwijamy rękawy i bierzemy się do rodzinnego pieczenia! Bo chyba nie ma nic piękniejszego niż zapach ciasta unoszący się od rana w domu i satysfakcja, że wspólnie przygotowanych pyszności.
Drożdżówki z cynamonem – przepis
Składniki
- 700 g mąki - pół na pół pszennej i orkiszowej
- 7 g drożdży instant
- 1 szklanka mleka sojowego
- 130 g masła
- 220 g brązowego cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 duże łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Wlewamy mleko do rondelka i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 80 g masła i 70 g cukru.
Drożdże i mąkę mieszamy w misce, stopniowo dolewamy mleko z masłem i cukrem, dodajemy sól, miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku oraz szczyptę soli. Partiami dodajemy pozostałe 100 g mąki.
Gotowe ciasto na drożdżówki z cynamonem przekładamy do miski, opruszamy mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy nabierze objętości, uderzamy w nie pięścią, aby je odpowietrzyć i wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Przykryte ściereczką, odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: pozostały cukier mieszamy z cynamonem, 50 g masła roztapiamy w rondelku.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 na 40 cm, smarujemy masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 18 części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drożdżówki z cynamonem pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.