Przepis, którym chcę się podzielić dzisiaj, pochodzi z książki Bożeny Żak - Cyran "Odnowy na talerzu".
Zupa-krem z brokułów jest jedną z moich uwielbionych. Zawsze gotuję ją według poniższej receptury, nie oznacza to jednak, że zawsze jest taka sama. Zupę można doprawić świeżymi ziołami (bazylia, oregano, tymianek), gałką muszkatołową lub po prostu solą i pieprzem. Często zabielam ją jogurtem naturalnym, podaję z jajkiem, brązowym ryżem lub makaronem. Odnośnie makaronu, dodając mniej wody, uzyskamy wyśmienity sos, który także powinien znaleźć swoich zwolenników wśród najmłodszych.
Zupa-krem z brokułów – przepis
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- mieszanka posiekanych ziół (pietruszka, oregano, bazylia, tymianek, szczypiorek)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kubeczek naturalnego jogurtu
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy drobną pokrojoną cebulę i czosnek. Wlewamy wywar jarzynowy i zagotowujemy. Dodajemy podzielone na różyczki brokuły, gotujemy, aż zmiękną. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone zioła. Gdy zupa przestygnie, miksujemy ją na gładką masę. Doprawimy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zabielamy jogurtem. Zupa-krem z brokułów gotowa! Smacznego.