Eko pyszności

Zupa-krem z brokułów – przepis na zupę Shreka!

Nie macie pomysłu na obiad? Skorzystajcie z przepisu na zupę-krem z brokułów. Będzie smaczna zarówno dla zwolenników Shreka, jak i dla całej reszty!


Przepis, którym chcę się podzielić dzisiaj, pochodzi z książki Bożeny Żak - Cyran "Odnowy na talerzu". 
Zupa-krem z brokułów jest jedną z moich uwielbionych. Zawsze gotuję ją według poniższej receptury, nie oznacza to jednak, że zawsze jest taka sama. Zupę można doprawić świeżymi ziołami (bazylia, oregano, tymianek), gałką muszkatołową lub po prostu solą i pieprzem. Często zabielam ją jogurtem naturalnym, podaję z jajkiem, brązowym ryżem lub makaronem. Odnośnie makaronu, dodając mniej wody, uzyskamy wyśmienity sos, który także powinien znaleźć swoich zwolenników wśród najmłodszych.

 

Zupa-krem z brokułów – przepis

 

Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • mieszanka posiekanych ziół (pietruszka, oregano, bazylia, tymianek, szczypiorek)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kubeczek naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy drobną pokrojoną cebulę i czosnek. Wlewamy wywar jarzynowy i zagotowujemy. Dodajemy podzielone na różyczki brokuły, gotujemy, aż zmiękną. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone zioła. Gdy zupa przestygnie, miksujemy ją na gładką masę. Doprawimy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zabielamy jogurtem. Zupa-krem z brokułów gotowa! Smacznego.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję