Jedną z propozycji i mój osobisty sposób na nudne z kanapki z serem są pasty. Pasty, podobnie jak zupy – kremy, mają tę cudowną właściwość, że można w nich przemycić właściwie wszystko to, co rodzice chcieliby, aby dzieci jadły, a na co dzieci często nawet nie za bardzo chcą patrzeć.
Paprykarz wegetariański – przepis
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 1/4 szklanki ryżu
- 1 kostka tofu
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 czerwona cebula
- 1 seler
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól do smaku
- sok z połówki cytryny
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- koperek do przybrania
Przygotowanie:
Startego selera i marchew dusimy na oliwie ok. 5 minut, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę i tofu. Dusimy pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy koncentrat, sok z cytryny, przyprawy i ryż, mieszamy na jednolitą masę. Dodatkowo, aby uzyskać bardziej "gładką" masę, paprykarz można zmiksować blenderem. Dekorujemy koperkiem.