Eko pyszności

Grysik orkiszowy na śniadanie

Zazwyczaj na śniadanie jem płatki owsiane lub jęczmienne, kaszę jaglaną, pieczywo razowe z jakąś pastą... Ostatnio jednak przypomniałam sobie o grysiku orkiszowym, z którego kiedyś przygotowywałam budyń daktylowy.

 

Grysik orkiszowy to nic innego, jak zmielone ziarna orkiszu. Po przygotowaniu przypomina kaszę mannę, w smaku zaś siemię lniane. 

 

Grysik orkiszowy dla każdego

 

Składniki (na jedną porcję):

  • szklanka mleka
  • 4 łyżki grysiku
  • dodatki: banan, jabłko, twarożek itp.

 

Przygotowanie:

Należy zagotować szklankę mleka (ja najczęściej używam roślinnego), a następnie dodać 4 łyżki grysiku, cały czas mieszając, gdyż ma on tendencję do tworzenia grudek. Do grysiku można dodać dowolne dodatki. Ja prawie zawsze dodaję banana - dzięki temu jest on słodki i nie trzeba już dosładzać. Świetnie smakuje z utartym jabłkiem, kiwi, rodzynkami, słonecznikiem, drobno pokrojonymi suszonymi śliwkami lub morelami, dobra jest wersja ze zmiksowaną suszoną żurawiną. W ramach eksperymentu do przestudzonego grysiku dodałam twarożek i dżem truskawkowy - efekt był jak najbardziej zadowalający. Często łączę grysik z karobem, dosładzjąc syropem z agawy lub stewią - i także jest pysznie.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję