Grysik orkiszowy to nic innego, jak zmielone ziarna orkiszu. Po przygotowaniu przypomina kaszę mannę, w smaku zaś siemię lniane.
Grysik orkiszowy dla każdego
Składniki (na jedną porcję):
- szklanka mleka
- 4 łyżki grysiku
- dodatki: banan, jabłko, twarożek itp.
Przygotowanie:
Należy zagotować szklankę mleka (ja najczęściej używam roślinnego), a następnie dodać 4 łyżki grysiku, cały czas mieszając, gdyż ma on tendencję do tworzenia grudek. Do grysiku można dodać dowolne dodatki. Ja prawie zawsze dodaję banana - dzięki temu jest on słodki i nie trzeba już dosładzać. Świetnie smakuje z utartym jabłkiem, kiwi, rodzynkami, słonecznikiem, drobno pokrojonymi suszonymi śliwkami lub morelami, dobra jest wersja ze zmiksowaną suszoną żurawiną. W ramach eksperymentu do przestudzonego grysiku dodałam twarożek i dżem truskawkowy - efekt był jak najbardziej zadowalający. Często łączę grysik z karobem, dosładzjąc syropem z agawy lub stewią - i także jest pysznie.