Pierogi. Danie pracochłonne, ale chyba nie ma dziecka, które by ich nie lubiło. W tym przypadku mama ma więc pewność: napracuje się, ale efektem jej starań może być to, że niejadek poprosi o dokładkę – a chyba nie ma lepszej zapłaty :)
Pierogi ze szpinakiem są alternatywą dla pierogów ruskich lub z mięsem, chociaż, wedle upodobań, nadzienie można dowolnie zmieniać.
Pierogi ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 1.5 kg mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- kilka ząbków czosnku
- 1/2 kostki sera feta
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą. Formujemy kopczyk, wbijamy jajko i zarabiamy z jak największą ilością mąki. Powoli dolewamy wodę, ciągle wyrabiając. Na końcu dodajemy olej. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt twarde dolewamy wody, jeśli zbyt miękkie - dodajemy mąkę. Ciasto ugniatamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką.
Rozmrożony szpinak odcedzamy, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i pokrojonym czosnkiem, doprawiamy pieprzem, przez chwilę dusimy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy, na w miarę gładką masę.
Z ciasta wycinamy szklanką koła o średnicy ok. 6 cm, nakładamy farsz, brzegi dokładnie zalepiamy. Gotujemy w dużej ilości wody, z dodatkiem łyżki oleju. I jak, smakują Wam pierogi ze szpinakiem? :)