Jedyne, co tak naprawdę trzeba zrobić, to zetrzeć marchewkę. Cała reszta zaś robi się po prostu sama. Kolejnym plusem jest to, że gdyby nie fakt, iż trzeba ugotować makaron, byłoby to danie jednogarnkowe – więc odpada problem zmywania.
Danie szczególnie polecam jesienią, kiedy za oknem robi się szaro i smutno. Kolorowe połączenie papryki, pomidorów i marchewki to potężna dawka energii na pochmurny dzień!
Przepis na makaron razowy z czerwonym sosem
Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 marchewki
- 1 papryka
- 1 cebula
- dowolny makaron razowy
- sól, pieprz
- bazylia, oregano - do wyboru
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę i lekko podsmażamy na na oliwie. Dodajemy pomidory, startą marchewkę i drobno pokrojoną paprykę. Dusimy pod przykryciem, dopóki pomidory nie puszczą soku i nie powstanie sos. Doprawimy solą i pieprzem oraz ziołami.
Uwaga! Do sosu można dodać namoczoną wcześniej soję i podać go z makaronem spaghetti, zamiast ziół zaś doprawić sosem sojowym.