Wiórki kokosowe choć niepozorne, kryją w sobie wiele tajemnic i możliwości. Wystarczy troszkę informacji, dobra wola i możemy w zaciszu domowym przygotować z nich wiele niezwykłych produktów. Jednym z nich jest masło kokosowe. Poprzez pulsacyjne miksowanie uwalnia się tłuszcz zawarty w kokosie i stopniowo zamienia nasze wiórki w masło. Różnica pomiędzy powszechnie znanym olejem kokosowym a masłem jest taka, że masło poza tłuszczem zawiera także miąższ, co dodatkowo wzbogaca jego walory smakowe.
Aby przygotować masło kokosowe, wystarczy mieć (tylko!):
- 400 gramów wiórków kokosowych
Wiórki przełożyć do blendera z pojemniczkiem. Pulsacyjnymi ruchami blendować tak długo, aż zaczną zmieniać konsystencję. Początkowo masa zgęstnieje, następnie stanie się oleista. Ważne by blendować do czasu, aż wiórki osiągną konsystencję płynnego masła. W zależności od temperatury masło kokosowe zmienia swoją formę. Po schłodzeniu w lodówce silnie twardnieje, dlatego aby było łatwe do rozprowadzania warto ocieplić je w temperaturze pokojowej.
Smacznego!