Eko pyszności

Muffinki z ciecierzycy

Jeśli szukacie sposobu na pyszne i zdrowe słodycze, to zapraszamy do nas! Z pewnością będziecie zachwycone - zobaczcie, jak je zrobić!

 

Przepis, który umieszczam poniżej, całkowicie mnie oczarował. Uwielbiam ciecierzycę, uwielbiam muffinki - muffinki z cieciorki okazały się więc strzałem w dziesiątkę! Są pyszne, odpowiednio wilgotne, niezbyt słodkie, a przy tym zdrowe. Polecam! :)
 

Muffinki z ciecierzycy - pyszny przepis



Składniki:

  • ok.150 g ugotowanej ciecierzycy
  • ok. 50 g zmiażdżonych w moździerzu płatków owsianych
  • 4 łyżki otrębów
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • syrop z agawy - wedle uznania (ja dałam ok. 2 dużych łyżek)
  • dżem żurawinowy


Przygotowanie:

W misce mieszamy ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę, płatki owsiane, otręby, sodę, syrop z agawy. Miksujemy na gładką masę z mlekiem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Do foremek nakładamy łyżkę masy, łyżeczkę dżemu i znów łyżeczkę masy. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Muffinki z ciecierzycy gotowe - smacznego!

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję