Warto wiedzieć

Dieta na stres

Żyjemy w XXI wieku, kiedy każdy z nas narażony jest na stres. To nie tylko nerwy o powszechnym tego słowa znaczeniu, które możemy spotkać w pracy, czy w domu podczas kłótni z rodziną. Mieszkając w mieście stresujące jest praktycznie wszystko – od odgłosów remontu w mieszkaniu sąsiada, po przejeżdżające za oknem samochody i turkoczący tramwaj.

 

 

Czym jest stres?

To sytuacje występujące w naszym otoczeniu, mające naturalną zdolność do wywoływania napięcia i silnych emocji. Jeżeli dochodzi do sytuacji, w której się zestresujemy, nasz organizm chce za wszelką cenę doprowadzić do ponownej równowagi – homeostazy, wykorzystując wiele zasobów i zmagazynowanych pokładów energetycznych w ciele.

 

Niestety nie jesteśmy w stanie usunąć stresu z naszego życia, ale możemy tak wzmocnić nasze ciało dobrą dietą, aby skutki stresu były jak najmniejsze i bardzo łagodne.

 

Jak sobie z nim radzić?

Każdy z nas pamięta z pewnością sytuacje, kiedy podczas stresu odczuwał przyśpieszone bicie serca, pocił się, musiał pilnie udać się do toalety, aby się wypróżnić itd. To znak, że stres mocno osłabia nasz organizm. Jaką dietę możemy stosować, aby złagodzić jego skutki? Taką, która zawiera sporo witamin oraz mikro i makroelementów, które podniosą poziom serotoniny (hormonu szczęścia) w naszym mózgu i obniżą poziom hormonów stresu, czyli kortyzonu, adrenaliny i noradrenaliny.

 

Jakich składników należy dostarczyć organizmowi, aby przeciwdziałać stresowi?

 

Witaminy z grupy B

Regenerują cały układ nerwowy, szczególnie witamina B3, B6 i B9.

Znajdziemy je w warzywach, szczególnie tych z rodziny kapustnych (brokuły, kalafiory, kapusta, kalarepa, jarmuż), w awokado, w pieczywie razowym i wszystkich kaszach, roślinach strączkowych, pestkach i orzechach (szczególnie w migdałach i pestkach słonecznika).

 

Potas

Bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neurony. Znajdziemy jego duże ilości w bananach, daktylach, pomidorach i ziemniakach.

 

Węglowodany złożone

Sprawiają, że poziom glukozy i insuliny we krwi ulega normalizacji. Uspokajają nas i dają poczucie bezpieczeństwa. Znajdziemy je w kaszach, roślinach strączkowych oraz warzywach skrobiowych, takich jak ziemniaki, buraki, marchew, czy bataty.

 

Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3

Działają silnie przeciwzapalnie i wzmacniają naczynia krwionośne. Znajdziemy je w orzechach włoskich, nasionach siemienia lnianego, chia, konopi siewnej, jak również w morskich rybach.

 

Magnez

Dzięki niemu nasza krew łatwiej dotlenia i odżywia mózg. Magnez wpływa również na sprawną pracę mięśni szkieletowych. Chyba każdy z nas doświadczył bardzo nieprzyjemnych skurczów łydek czy drgania powieki oka na skutek niedoboru tego składnika. Duże ilości magnezu znajdują się w kaszy gryczanej, migdałach, orzechach oraz w kakao, dlatego warto do swojej diety wprowadzić czekoladę o co najmniej 70% zawartości kakao.

 

Glukoza

To ona odżywia serce i mózg. To cukier prosty, który wchłania się błyskawicznie. Znajdziemy go w owocach. Po stresie często czujemy ochotę zjedzenia czegoś słodkiego – nie ulegajmy zachciankom i nie sięgajmy po sklepowe słodycze, lecz po owoce, które oprócz cukrów prostych dostarczą nam bioflawonoidów i witamin.

 

Jak jeść?

Bardzo ważna kwestią jest jedzenie w spokoju, unikanie jedzenia w pośpiechu, wrzucania w siebie kanapki przed komputerem, czy jedzenia w biegu „na mieście” pomiędzy jednym a drugim spotkaniem. Takie nawyki mogą nas doprowadzić do choroby wrzodowej żołądka czy dwunastnicy i chorób jelit.

 

Pij dużo wody!

Nasze ciało w większości się z niej składa, a w stresie znaczne ilości wody zostają zużywane. Pijmy małymi łykami, przez cały dzień. Możemy też pić herbatki ziołowe, np. melisę czy napar z kwiatów lub owoców głogu, które uspokoją i nasz układ nerwowy.

 

Czego należy unikać w diecie?

 

Kawa i napoje zawierające kofeinę

Pobudzają układ nerwowy, co może dawać złudne uczucie „gotowości” do radzenia sobie ze stresem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej – kofeina to substancja toksyczna dla naszego organizmu i wprowadza jeszcze więcej stresu do naszego ustroju.

 

Tłuste potrawy i słodycze

Także napoje z cukrem, w tym izotoniczne – zawierają mnóstwo syntetycznych dodatków, ich kolor często odstrasza i jest identyczny z kolorem płynu do… mycia podłóg.

 

Jedz regularnie

Częstym błędem jest również unikanie jedzenia w czasie sytuacji stresującej. Oczywiście, ja przed maturą czy też ważnym egzaminem nie mogłam przełknąć ani kęsa na śniadanie, ale jeżeli taka sytuacja powtarza się dzień w dzień i przez większość część dnia nie jemy niczego, a po powrocie do domu i odpuszczeniu całego napięcia siadamy do uczty – nasze ciało będzie bardzo cierpieć.

 

Jeżeli odczuwamy notoryczny stres i napięcie, czy to przez pracę, czy sytuację rodzinną t – warto poszukać również innych metod. Niektórym pomaga medytacja, innym joga, tai chi, taniec, warsztaty śpiewu czy rysunku. A może po prostu wyjdziesz do parku czy do lasu i głęboko zaczniesz oddychać przeponą? Bardzo pomocne są również zabiegi akupunktury i akupresury.

 

Życzę Wam jak najmniej stresu w Waszym życiu!

Autor http://www.tmch.com.pl Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Zajmuje się akupunkturą, ziołolecznictwem, dietetyką profilaktyczną i leczniczą oraz hirudoterapią. Od wielu lat jest weganką. Prowadzi warsztaty i seminaria dotyczące profilaktyki zdrowia, zdrowego odżywiania i stylu życia.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję