Eko pyszności

Jak rozgrzać się zimą?

W tym roku od stycznia zima jest rzeczywiście zimna. Temperatury spadają często poniżej – 10 stopni Celsjusza. Jest naprawdę zimno! Co można zrobić, aby nie wychłodzić organizmu? Jak się rozgrzać? Jak sobie pomóc przetrwać mrozy?

 

Naturalne sposoby na rozgrzanie organizmu

 

Jedz ciepłe śniadania

Możesz gotować owsiankę lub jaglankę z owocami. Możesz też jeść ciepłe zupy warzywne – wybór należy do Ciebie. Ciepłe śniadanie w tak mroźne dni jest naprawdę fenomenalnym rozwiązaniem! Dodatek cynamonu czy wanilii do takiej kaszki, a papryczki chili do zupy warzywnej na pewno poprawi Twoje krążenie i pomoże Ci się rozgrzać.

 

Pij rozgrzewające napoje

Możesz kupować gotowe już mieszanki zawierające cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, imbir, wanilię, pieprz Cayenne, chili. Możesz też samodzielnie wykonać taki napój to tak zwana Yogi Tea, czyli herbata Joginów. Nie dosyć, że przyjemnie ogrzewa organizm, dostarcza mnóstwa składników odżywczych i fitozwiązków, to na dodatek – działa silnie przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i .. przeciwpasożytniczo. Warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu!

Świetnie sprawdza się też tak zwane „złote mleko”. Oprócz tego, że złote mleko świetnie rozgrzewa, działa przeciwbakteryjnie i przeciwirusuowo to jeszcze na dodatek – wzmacnia i regeneruje stawy, przeciwdziałając „strzelaniu” i zwyrodnieniu stawów. Ma też wspaniałe właściwości przeciwnowotworowe.

 

Unikaj picia zimnej wody

Picie wody jest bardzo istotne, a my – Polacy pijemy jej nadal zdecydowanie za mało. Zimą pij wodę przegotowaną, zwyczajny wrzątek!! Jeżeli nie jesteś przyzwyczajona do „smaku” – w zasadzie bezsmaku wrzątku – dorzuć do niego plasterek świeżego korzenia imbiru. Wrzątek rewelacyjnie nawilża i nawadnia organizm. Nie wychładza też naszych narządów wewnętrznych. Szczególnie, gdy szalejesz z dziećmi na dworze – weź ze sobą termos z wrzątkiem i imbirem. Zobaczysz różnicę!

 

Ruszaj się

To, że jest zima, ciemno i mroźno nie znaczy, że powinieneś leżeć na kanapie i objadać się czekoladą. Wyjdź na spacer! Idź do klubu fitness, ćwicz w domu – tak niewiele potrzeba. Gdy czujesz, że jest Ci zimno – wykonaj kilka przysiadów, pompek lub zrób kilka pajacyków. Od razu poczujesz gorąco – gwarantuję Ci! Mało kto o tym wie, ale nasz układ limfatyczny nie ma swojej „pompy”, tak jak układ krwionośny ma serce. To nasze mięśnie „pompują” limfę. Ruszaj się więc – zimą także!!

 

Wygrzej się

Jeżeli czujesz, że rzeczywiście wymarzłeś – weź gorący prysznic, lub, jeżeli masz taką możliwość – idź do suchej sauny. Szczególnie po szaleństwie na stoku narciarskim – sucha sauna albo masaż gorącymi kamieniami – świetnie rozgrzewają i rozluźniają napięte mięśnie.
Gorące kamienie potrafią dostarczyć ciepło bardzo głęboko, podobnie jak sauna. Nie wahaj się – korzystaj!!

 

Stwórz nastrój w domu

Jeżeli czujesz, że marzniesz w domu – spróbuj palić świece. Postaw kilka świec w domu to żywy ogień -od razu atmosfera się rozgrzeje. Jeżeli masz kominek – jesteś prawdziwym szczęściarzem!!

 

Poznaj moc akupunktury

Świetnie na rozgrzanie organizmu działa moksa – czyli cygaro wykonane z ziół, które żarzące przybliża się do odpowiednich punktów akupunkturowych na ciele. Znajdź ośrodek terapii naturalnych w Twojej okolicy, gdzie wykonują zabiegi moksowania.

 

Jak zrobić Yogi Tea: przepis

 

Składniki na jedną porcję :

  • 315 ml wody
  • 2 plasterki świeżego korzenia imbiru
  • 3 goździki
  • 4 strączki zielonego kardamonu, pokruszone
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu – rozdrobnione w moździerzu
  • ½ laski cynamonu (lepiej pokruszyć)
  • ¼ łyżeczki czarnej herbaty – można pominąć
  • 100 ml mleka roślinnego, np. migdałowego lub ryżowego
  • Opcjonalnie miód do smaku

 

Przygotowanie:

Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać przyprawy. Przykryć i gotować przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać herbatę i pozostawić na około 2 minuty już bez gotowania. Przelać przez sito. Dodać mleko i ewentualnie miód. Pić ciepłe kilka razy w ciągu dnia.

 

Jak zrobić Golden Milk: przepis

 

Składniki :

  • 1/8 łyżeczki sproszkowanej kurkumy suszonej
  • 60 ml wody
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki od herbaty surowego oleju z migdałów
  • Ewentualnie miód do smaku

 

Przygotowanie:

Kurkumę gotuj w wodzie około 8 minut, aż utworzy papkę. W międzyczasie zagotuj mleko z olejem migdałowym. Gdy zacznie kipić, zdejmij z ognia. Połącz obie mieszanki za pomocą trzepaczki do piany. Dodaj miodu, jeżeli chcesz. Pij bardzo ciepłe, kilka razy w ciągu dnia.

 

Autor http://www.tmch.com.pl Terapeuta Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Zajmuje się akupunkturą, ziołolecznictwem, dietetyką profilaktyczną i leczniczą oraz hirudoterapią. Od wielu lat jest weganką. Prowadzi warsztaty i seminaria dotyczące profilaktyki zdrowia, zdrowego odżywiania i stylu życia.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję