Dzisiaj proponuję przygotowanie zielonego napoju z jarmużem, warzywem słynącym z bogatej zawartości substancji odżywczych, witamin A, C i K oraz białka.
Przepis na zielony koktajl z jarmużu
Składniki:
- kilka liści jarmużu (2,3 duże garście)
- 2 jabłka
- 2 banany
- pół cytryny lub sok z połowy cytryny
- kawałek świeżego imbiru
Przygotowanie:
Liście jarmużu wraz z łodygami rozdrabniamy na mniejsze części i wkładamy do blendera (jeśli nie dysponujecie mocnym blenderem, wykorzystajcie same liście bez łodyg). Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, banany obieramy ze skórki i wkładamy owoce do blendera. Dodajemy sok z cytryny lub pół obranej cytryny. Na koniec dodajemy mały kawałek świeżego imbiru. Wszystko zalewany 1-2 szklankami wody (w zależności od tego jaką gęstość koktajlu chcemy uzyskać) i miksujemy. Można dodać kostki lodu aby koktajl był chłodniejszy. Dobrym sposobem na uzyskanie bardzo zimnego napoju jest wykorzystanie mrożonych bananów, zamiast świeżych.