od 2017-09-09 do 2017-09-10

Warszawski Festiwal Kulinarny - wydarzenia dla dzieci

Na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym nie zabraknie wyjątkowej strefy dla dzieci. Przez cały weekend będzie można świetnie się bawić a przy tym wiele nauczyć, o roślinach, owadach i jedzeniu!

Kiedy: 9-10 września, 

Gdzie: Warszawski Ogród Botaniczny

Harmonogram

Atrakcje dostępne przez cały weekend dla każdego: zabawy z edukatorkami w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego i  edukatorami Fundacji Szkoła na widelcu, fotobudka, malowanie twarzy, sekcja malowanek i gier planszowych i wiele innych!

9 września, sobota godz. 14.00
"Ze szklarni na talerz" Kulinarne warsztaty rodzinne połączone z wycieczką po szklarni ogrodu botanicznego
Skąd biorą się laski wanilii? Czy banany rosną na drzewach? Czym jest kaulifloria u kakaowca? 
Zapraszamy na kulinarną wyprawę po szklarniach Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Przyjrzymy się pnącej wanilii, powąchamy owoce kakaowca, a na deser (dosłownie!) połączymy słodycz bananów z goryczą kakao, a całość doprawimy aromatyczną wanilią. Uwaga – takie połączenie może być piekielnie smaczne!
Jedna osoba pełnoletnia może zapisać maksymalnie 3 dzieci.
Liczba miejsc ograniczona – 20.
Organizatorzy: Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Fundacja Szkoła na widelcu

godz. 13:30- 15:00 
Warsztaty z lepienia z gliny dla dzieci (i nie tylko)
Twórcze zajęcia, na których dzieci stworzą to co tylko będą chciały poprowadzi Konrad Szumilas. To będą zajęcia, na których naprawdę będzie można się pobrudzić!
Zajęcia otwarte - kto pierwszy ten lepszy :)

godz. 16:00 
Rodzinne warsztaty kulinarne z Mama Alergika Gotuje. Zdrowe i szybkie w wykonaniu pyszności, które warto przygotować z dziećmi i dla dzieci.  Warsztaty inspirowane będą nową książką "Mama Alergika Gotuje Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę". Przygotowywane na warsztatach dania będą wegańskie i bezglutenowe, idealne dla małych alergików.
*Jedna osoba pełnoletnia może zapisać maksymalnie 3 dzieci.
Liczba miejsc ograniczona – 20

godz. 17:30
Rodzinne warsztaty kulinarne - Szczęśliwi bez cukru
Kuchnia bez dodatku cukru może być pełna słodyczy i wyrazistości! Na warsztatach dzieci i dorośli przygotują wspólnie proste słodycze bez dodatku cukru. Fundacja Szczęśliwi bez cukru zaprezentuje dwa przepisy, które cieszą się największą popularnością wśród dzieci ze szkół z którymi współpracują. 
Liczba miejsc ograniczona – 20.

10 września, niedziela, godz. 11.00
"Z grządki na talerz" Kulinarne warsztaty rodzinne połączone z wycieczką po dziale roślin użytkowych ogrodu botanicznego
Czy warzywa mogą rosnąć w centrum dużego miasta? Czy na grządce może się skrywać gryka zwyczajna (tak, tak, ta, z której robimy kaszę gryczaną)?  Zapraszamy na kulinarną wyprawę po grządkach Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Odnajdziemy grykę (ale nie tylko), by po spacerze przyrządzić z niej coś pysznego!
Jedna osoba pełnoletnia może zapisać maksymalnie 3 dzieci.
Liczba miejsc ograniczona – 20.
Organizatorzy: Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Fundacja Szkoła na widelcu

godz. 13:30- 15:00 
Warsztaty z lepienia z gliny dla dzieci (i nie tylko)
Twórcze zajęcia, na których dzieci stworzą to co tylko będą chciały poprowadzi Konrad Szumilas. To będą zajęcia, na których naprawdę będzie można się pobrudzić!
Zajęcia otwarte - kto pierwszy ten lepszy :)

Strona wydarzenia tutaj 

Warszawa

Terminy
2017-09-09 - 2017-09-10
Cena
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję