Trudno dziś znaleźć tradycyjnych, warszawskich cukierników, którzy kręciliby jeszcze lody.
Trudno dziś znaleźć tradycyjnych, warszawskich cukierników, którzy kręciliby jeszcze lody. Zwyczaje te zamarły pod koniec lat 90 tych, kiedy to małe rodzinne cukiernie oddały pola przemysłowej produkcji lodów „impulsowych”.
Tymczasem moda na lody rzemieślnicze powraca. Amatorzy doceniają je za prawdziwy smak, a znawcy wiedzą, że od tych wychodzących spod maszyny różni je m.in. stopień napowietrzenia. Lody rzemieślnicze są ciężkie, zwarte i gęste, ich napowietrzenie jest na poziomie 30-40%. Natomiast lody przemysłowe są napompowane powietrzem nawet w 100%.
W sercu Pragi od niedawna można skosztować lodów przygotowywanych na miejscu przez Wandę Stolarską, założycielkę lodziarni il mijo. Bezpośrednią inspiracją były małe włoskie lodziarnie, które sprzedają doskonale lody rzemieślnicze bez glutenu i laktozy, wykonane z naturalnych składników, a tak właśnie pani Wanda musi komponować dietę syna – alergika. Receptury swoich lodów opracowywała wraz z doświadczonym technologiem żywienia. Na Wileńskiej dostępne są lody mleczne, które powstają na bazie mleka i śmietany, jak również lody wegańskie na bazie mleka ryżowego lub kokosowego. Obok obowiązkowych sorbetów owocowych, nowością są sorbety orzechowe i czekoladowe.
Uczestnicy spotkania zobaczą pokaz wytwarzania lodów w wykonaniu samej właścicielki Wandy Stolarskiej, zobaczą również jakich naturalnych komponentów używa się do ich produkcji.
Na spotkania obowiązują zapisy internetowe. Zwiedzanie lodziarni jest możliwe tylko dla osób dorosłych.
Zapisy rozpoczynają się 1 czerwca. W polu „Uwagi” prosimy o napisanie w kilku słowach, dlaczego chcesz odwiedzić lodziarnię il mijo. 7.06 Skontaktujemy się z wybranymi osobami z potwierdzeniem udziału w spotkaniu.
Czas: 11 czerwca, godz.10:00-12:00
Miejsce: Lodziarnia Il Mijo, ul.Wileńska 9, Warszawa
Strona organizatora: muzeumpragi.pl
© 2021 E-maNufactura