Wegetariańskie leczo jest kolejną potrawą, którą co roku jadam z takim samym zachwytem, zmieniając jedynie proporcje, w zależności od tego, czy bardziej mam ochotę na fasolkę szparagową, paprykę czy cukinię. Leczo można podawać z ciemnym ryżem, makaronem, z chlebem lub bagietką.
Jeśli dodamy więcej wody i mały koncentrat pomidorowy, a część składników zmiksujemy, otrzymamy pyszną i sycącą zupę. Leczo ma jeszcze tę zaletę, że najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy to smaki wszystkich warzyw zdążą połączyć się w aromatyczną całość.
Smacznego!
Przepis na wegetariańskie leczo
Składniki (na obiad dla co najmniej pięciu osób):
- 1 cukinia
- 2 duże garście fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 2-3 średnie marchewki
- 2-3 duże ziemniaki
- czerwona słodka papryka do smaku
- pół łyżeczki pieprzy cayenne (niekoniecznie)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- woda
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy fasolkę szparagowa pociętą na ok. 1 cm kawałki, pokrojoną w kostkę cukinię, marchewkę i ziemniaki, paprykę i obrane pomidory. Dolewamy ok. pół szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 30 minut), doprawiamy papryką, solą i pieprzem.