Eko pyszności

Przepis na jabłecznik z kaszy jaglanej

Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że większość dzieci lubi ciasto jabłkowe, jednak za kaszą raczej nie przepada. Tym razem proponujemy Wam połączenie zdrowego ze smacznym. Oto przepis na jabłecznik z kaszy jaglanej z brzoskwiniami!

 

Jako mama dwójki dzieci (jedno to przedszkolak) obserwuję ostatnio modny sezon: sezon na przeziębienia i katary. Postanowiłam zmodyfikować nieco menu moich dzieci (w końcu jestem dietetykiem), aby je wspomóc w walce z katarem. 

Jestem miłośniczką kaszy jaglanej (kupujemy tylko z pewnych źródeł) i staram się zarazić tym samym moje dzieci. Poza tym, śmiało mogę ją polecić również rodzicom: popularna jaglanka wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie (posiada krzemionkę). Odkwasza organizm, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz lecytynę. Uzupełnia nasz organizm w cenne składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo.

 

Przepis na jabłecznik z kaszy jaglanej

 

Składniki:

  • kasza jaglana (sucha, nie ugotowana) 250 g
  • jabłka 1200 g (już obrane i pokrojone) ok. 6 większych sztuk
  • brzoskwinie 1 sztuka, 120 g
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo, dla chcących dosłodzić jabłka proponuję miód bądź syrop klonowy

 

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obierć i zetrzeć na małych oczkach za pomocom robota kuchennego. Brzoskwinię pokroić na małe kawałki. Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, następnie wypłukać we wrzątku i ponownie w zimnej wodzie – w ten sposób pozbędziemy się towarzyszącej jej goryczki. Owoce wrzucić do dużej miski, dodać kaszę jaglaną i wymieszać wszystkie składniki. Dodać wanilię i cynamon oraz miód. Natępnie dokładnie wymieszać i wykłażyć do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stC około 1h 20minut, pod koniec sprawdzić czy kasza się upiekła. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gotowe! Mając prosty przepis na jabłecznik z kaszy jaglanej z pewnością zachwycicie nim wszystkich członków rodziny i gości! :)

Smacznego!

Zapraszam do mojej kulinarnej Strefy Zdrowia.

 

Autor www.izagotuje.pl Z zamiłowania i wykształcenia dietetyk. Mama dwójki maluchów na diecie bezglutenowej. Ma dwie pasje muzykę i kuchnię. Wyznaje zasadę „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Prowadzi blog kulinarno-dietetyczny.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję