Myślę, że zapach pieczonego ciasta to jedno z najsilniejszych wspomnień dzieciństwa. Dlatego szczególnie teraz znajdujmy czas na takie chwile. Pobrudźmy się mąką, oblizujmy palce, śmiejmy się do rozpuku. A jak już piec, to koniecznie zdrowo. Najlepiej bezglutenowe kule śniegowe z mąki jaglanej bez tłuszczu. Bardzo smakowite!
Bezglutenowe kule śniegowe z mąki jaglanej
Składniki:
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 100 gramów mąki kukurydzianej
- 2 dojrzałe banany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gramów brązowego cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 jajko
- cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie:
Suchą kaszę jaglaną mielimy na mąkę. Mieszamy z kaszą kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. W mikserze miksujemy banany, jajko i cukier. Następnie do miski z mąkami dodajemy masę bananową i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podwójne papilotki. Do każdej papilotki nalewamy łyżkę masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i dopiekamy jeszcze 3 minuty. Po upieczeniu zdejmujemy papilotki i obtaczamy w cukrze pudrze.
* można pominąć cukier puder i po wystygnięciu przeciąć kule na pół i podawać z masłem jak słodkie, bananowe bułeczki.
Bezglutenowe kule gotowe - smacznego!