Eko pyszności

Zupa z soczewicy

Nigdy jej nie jedliście? Warto spróbować, bo jest pyszna! Zupa z soczewicy zasmakuje każdemu. Wypróbuj przepis!


Na podobną zupę całkiem  niedawno prezentowałam przepis - KLIK. Wersja, którą podaję dziś, jest równie pyszna, jednak jej przygotowanie zajmuje tyle... co pokrojenie cebuli. Serio! :) PS. Pyszna i na ciepło, i na zimno :)

 

Przepis na zupę z soczewicy

 

Składniki: 

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • ulubione przyprawy (bazylia, oregano)

Przygotowanie:

W garnku, w którym będziemy przygotowywać zupę, podgrzewamy olej, lekko podsmażany na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy soczewicę i podsmażamy kolejne kilka minut. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję