Eko pyszności

Kaszka kukurydziana z oliwkami – przepis

Brak pomysłu na śniadanie? Sprawdźcie nasz przepis, z pewnością zasmakuje dużym i małym. Kaszka kukurydziana jest zdrowa i odżywcza!


Kaszkę kukurydzianą można wprowadzić już do diety dziecka, które ukończyło czwarty miesiąc, dodatkowo to niezastąpiony produkt w diecie bezglutenowej. Ja najczęściej przygotowuję ją w wersji takiej, jak widać poniżej: z warzywami i oliwkami. Najlepiej smakuje rano, jednak czasem, gdy zrobię jej więcej, świetnie sprawdza się w roli lekkostrawnego obiadu.

 

Kaszka kukurydziana z oliwkami – przepis

 

Składniki:

  • 1 filiżanka kaszki kukurydzianej
  • 4 filiżanki wody
  • 1 cebula
  • czarne oliwki
  • kawałek selera
  • 1 marchew
  • sos sojowy
  • oregano
  • dwie łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sklarowanego masła
     

Przygotowanie:
 

Wodę zagotowujemy z masłem i wsypujemy kaszkę, gotujemy ok. 30 minut, często mieszając. Na oleju podsmażamy pokrojone cebulę, seler i marchew, dolewamy nieco wody. Skrapiamy sosem sojowym i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i oregano, mieszamy z kaszką kukurydzianą. Na wierzchu układamy oliwki.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję