Eko pyszności

Kasza jaglana z jabłkiem i morelami

O mojej miłości do kaszy jaglanej pisałam wielokrotnie, dlatego kiedy przejrzałam archiwum zdziwiło mnie, że nie dodałam TEGO przepisu. Jaglanka w wersji śniadaniowej, taką jadam najczęściej.


Warto przyzwyczajać dzieci od najmłodszych lat do jej smaku, bo to świetna, zdrowa alternatywa dla gotowych płatków śniadaniowych, które zawierają mnóstwo cukru i chemii.

 

Kasza jaglana z jabłkiem i morelami

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżeczka sklarowanego masła
  • 1 duże jabłko
  • kilka suszonych morel
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • miód lub syrop z agawy do posłodzenia (niekoniecznie)
     

Przygotowanie:

Wypłukaną kaszę wsypujemy do zagotowanej wody, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę masła i  łyżeczkę imbiru. Gotujemy ok. 25 minut, aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodajemy  starte na grubych oczkach jabłko i pokrojone w kostkę morele, doprawiamy cynamonem. Całość można dosłodzić syropem z agawy lub miodem. Viola, kasza jaglana z jabłkiem i morelami gotowa w kilka chwil!
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję