Warto przyzwyczajać dzieci od najmłodszych lat do jej smaku, bo to świetna, zdrowa alternatywa dla gotowych płatków śniadaniowych, które zawierają mnóstwo cukru i chemii.
Kasza jaglana z jabłkiem i morelami
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 litra wody
- 1 łyżeczka sklarowanego masła
- 1 duże jabłko
- kilka suszonych morel
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- miód lub syrop z agawy do posłodzenia (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Wypłukaną kaszę wsypujemy do zagotowanej wody, zmniejszamy ogień, dodajemy łyżeczkę masła i łyżeczkę imbiru. Gotujemy ok. 25 minut, aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i pokrojone w kostkę morele, doprawiamy cynamonem. Całość można dosłodzić syropem z agawy lub miodem. Viola, kasza jaglana z jabłkiem i morelami gotowa w kilka chwil!