Ile wiemy o tym, co jemy?
Małgorzata Kur w bardzo przystępny, ale ciekawy sposób przedstawia krótką historię jedzenia, opisuje dawne zwyczaje, sposoby przyrządzania i przechowywania dań w różnych epokach, aż do współczesnych produktów i trendów żywieniowych. Ludzie pierwotni na przykład zamiast garnków i patelni używali płaskich kamieni, między które wkładali różne produkty. Aby przyrządzić zupę wrzucali natomiast bardzo rozgrzane kamienie do wykopanego w ziemi dołu i zalewali wodą, która szybko stawała się gorąca. Tak można było ugotować pożywaną potrawkę z mięsa i roślin.
„Zjeść głowę CUKRU” to superciekawa wiedza w pigułce, która wyczerpuje podstawowe zagadnienia ale nie męczy nadmiarem faktów i opisów.
Oceniamy po okładce, na celujący!
Trudno nie wspomnieć tutaj o fantastycznych ilustracjach Małgorzaty Kwapińskiej, bez których w sposób oczywisty książka nie byłaby tak zajmująca. To ukłon w stronę najmłodszych czytelników ale także nomen omen uczta dla dorosłych zmysłów. Uwaga! Po tej lekturze trudno oprzeć się zawartości lodówki :)
A dla tych, którzy nie spotkali się wcześniej z nazwiskiem autorki, warto przytoczyć słowa z noty wydawniczej:
Małgorzata Kur – absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Łódzkim i grafiki wydawniczej na łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych. Jej debiut pt. „Król zwierząt” zwyciężył w konkursie Instytutu Spraw Publicznych na książkę promującą partnerstwo w rodzinie. W 2015 roku powieścią „Rodzina z fotografii” wygrała konkurs Książka Przyjazna Dziecku.