Zorientowałam się w temacie i znalazłam kilka ciekawych dań, które z pewnością mogą zastąpić tradycyjne potrawy Wielkanocne. Zdaję sobie sprawę, że wielu Was nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego pasztetu albo żurku bez białej kiełbasy (przepisy na tradycyjne dania wielkanocne znajdziecie TU). Jednak warto przyjrzeć się poniższym propozycjom, chociażby ze względu na małą kaloryczność prezentowanych dań. Dla osób dbających o formę jest to bardzo istotne!
Pasztet wegetariański to zdrowa i niskokaloryczna alternatywa
W pierwszej kolejności przyjrzałam się pysznym (i kalorycznym niestety) pasztetom. Czy wiedzieliście, że 100 gram pasztetu z królika to 250 Kcal? Natomiast mały plasterek pasztetu mięsnego to aż 110 Kcal! To dość sporo, tym bardziej, że mało kto kończy biesiadowanie na jednym małym plasterku pasztetu. Wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dlatego też chciałabym Wam polecić, bardzo zdrowy i aż o połowę mniej kaloryczny zamiennik, jakim jest pasztet warzywny. Ku memu ogromnemu zaskoczeniu, wybór jest ogromny. Ślinka poleciała mi na myśl o pasztecie z fasoli z suszonymi pomidorami i pasztecie z soczewicy czerwonej. Równie ciekawą propozycją wydał mi się przepis na pasztet z koperku lub np. grzybowy. Przepisów jest bez liku, wierzę, że każdy z Was znajdzie propozycję, która rozbudzi kubki smakowe.
Wegetariański żurek, warzywne galaretki i zupa z.... rzeżuchy!
A co z tradycyjnym żurem pełnym tłustej białej kiełbasy? Proszę bardzo: można zaserwować wegetariański żurek z jajkiem i kiełbaskami sojowymi. Nie próbowałam jeszcze, ale słyszałam z wiarygodnego źródła, że różnica jest prawie niewyczuwalna a wasze żołądki z pewnością będą Wam wdzięczne!
Wieprzowe galarety łatwo można zastąpić warzywami tworząc np.: galarety z groszkiem, brokułem, porem i jajami przepiórczymi. To zdecydowanie bardziej kolorowa i wiosenna wersja tego dania.
Dla tych, którzy ryb nie lubią lub nie chcą ich jeść, mogę zaproponować kotleciki sojowe a’la ryba po grecku. Odpowiednio pokrojone i przyprawione smakują równie doskonale.
Na sam koniec polecę Wam pyszną, zdrową, ciekawą wizualnie i smakowo zupę z rzeżuchy. Zupa oczywiście w wersji wege składa się z jajek, ziemniaków, rzeżuchy oraz pora. Doskonale smakuje ze śmietaną (np. tradycyjną śmietanę można zastąpić np. śmietaną ryżową). Z pewnością takim daniem zaskoczycie odwiedzających Was gości.
Wesołych Świąt!
Zobacz także Przepis: wielkanocny a'la keks i Przepisy na wielkanocne dania dla dzieci